Peste 1.100 de cazuri de tuse convulsivă, de la începutul anului, în Bulgaria. Ce măsuri au luat autoritățile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @stefamerpik
FOTO: Freepik @stefamerpik
În ultima săptămână de raportare au fost înregistrate aproape 16% din numărul total de cazuri de tuse convulsivă.

Bulgaria a înregistrat, de la începutul anului, 1.170 de cazuri de tuse convulsivă, potrivit datelor Centrului Național de Boli Infecțioase și Parazitare, acest număr fiind foarte crescut față de perioada similară a anului trecut.

Mai mult decât, numai în ultima săptămână de raportare, până pe 19 mai 2024, au fost depistate 185 de cazuri de tuse compulsivă, adică aproape 16% din totalul cazurilor înregistrate de la începutul anului. În aceeași perioadă a anului trecut (ianuarie - mai), au fost raportate numai patru cazuri de tuse convulsivă.

Imunizarea bebelușilor, grăbită cu două săptămâni

Din 7 mai 2024, bebelușii pot fi imunizați împotriva tusei convulsive la vârsta de șase săptămâni, în loc la împlinirea vârstei de două luni, după modificarea unor acte normative privind vaccinarea, care este obligatorie și gratuită.

De asemenea, pe 9 mai, din ordinul ministrului sănătății în cabinetul interimar de la Sofia, dr. Galia Kondeva, au fost introduse măsuri temporare împotriva răspândirii tusei convulsive. Măsurile sunt în vigoare până la data de 31 iulie 2024.

În urma depistării unui caz de tuse convulsivă, Inspectoratul Regional Sanitar va decide măsurile necesare pentru pacient și contacții acestuia. Testele de laborator pentru tusea convulsivă vor fi efectuate gratuit persoanelor care prezintă simptomele clinice ale bolii, transmite rador.

Simptomele tusei convulsive

Simptomele timpurii ale tusei convulsive pot semăna cu cele ale unei răceli obișnuite. Aceste simptome pot persista timp de una până la două săptămâni și pot include:

- Febră ușoară

- Tuse ușoară sau ocazională

- Curgere a nasului

- O pauză în respirație la bebeluși (apnee).

Simptomele tusei convulsive după ce a trecut prima sau a doua săptămână includ de obicei:

- Episoade de tuse prelungită, repetată sau violentă (paroxisme) care se repetă intermitent timp de până la 10 săptămâni sau mai mult

- Sunet de tuse când inhalezi după ce tusea se oprește

- Vărsături

- Epuizare din cauza tusei prelungite.

Simptomele de tuse convulsivă încep să se atenueze după patru săptămâni, deși accesele de tuse pot să reapară luni de zile după debutul simptomelor, notează Cleveland Clinic.

Citește și: Imunizarea bebelușului începe înainte de a fi născut. Vaccinurile pe care trebuie să le facă femeile însărcinate pentru a-și proteja copilul în primele luni de viață

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel