Peste 1.000 de subofiţeri ISU, detaşaţi în această vară pe litoral
Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, col. Daniel Popa, a declarat miercuri, la Prefectura Constanţa, că în această vară 1.088 de subofiţeri operativi vor fi detaşaţi în opt serii, împreună cu echipamentele din dotare, pentru a veni pe litoral, în sprijinul pompierilor constănţeni.
Potrivit sursei citate, pentru actualul sezon estival, ISU Dobrogea a adoptat un plan de măsuri suplimentare de prevenţie şi acţiune, pentru salvarea vieţilor omeneşti şi bunurilor materiale, astfel fiind sporite numărul de puncte de prim ajutor şi intervenţie din localităţile turistice de pe litoral.
"În Constanţa, Mamaia, Eforie Nord, Mangalia şi Techirghiol, staţionează, toată vara, ambarcaţiuni ce vor interveni în cel mai scurt timp în zonele de îmbăiere, în sprijinul pompierilor constănţeni fiind detaşaţi 1.088 subofiţeri activi din cadrul a 18 inspectorate din ţară, ce vin în sprijinul cadrelor noastre, pentru asigurarea unei intervenţii rapide şi limitarea situaţiilor de urgenţă. Programul de lucru al personalului operativ din subunităţile de intervenţie va fi de 9-10 ture/lună, în regim de 24 de ore/tură, cu 48 de ore recuperare", a declarat col. Popa, pentru AGERPRES.
În context, comandantul ISU Dobrogea a subliniat faptul că personalul operativ este detaşat, pe litoral, împreună cu echipamentele de salvare şi intervenţie.
"În sprijinul nostru au fost trimise suplimentar, de la inspectoratele din ţară, şapte ambulanţe SMURD tip B2 (faţă de 6 ambulanţe anul trecut), şapte şenilate (faţă de şase autospeciale anul trecut), cinci autospeciale de lucru cu apă şi spumă (faţă de trei în 2018 şi un microbuz pentru transport personal. În plus, în această vară mai primim în sprijin, pentru efectivele ce acţionează pe litoral, două autoturisme, o motocicletă SMURD şi o ambarcaţiune RHIB", a precizat col. Popa.
Pe întregul litoral au fost operaţionalizate, odată cu deschiderea sezonului estival, 10 puncte temporare de stingere (faţă de nouă în 2018), opt puncte de prim ajutor (faţă de şapte vara precedentă) şi cinci puncte de salvare acvatică.
Din cele 10 puncte temporare de stingere, opt au program de lucru permanent (Cogealac, Crucea, Adamclisi, Băneasa, Mihail Kogălniceanu, Techirghiol, Costineşti şi Mamaia), iar două în week-end (Valea Dacilor şi Vama Veche), la fiecare fiind încadrată autospecială de stingere a incendiilor.
Totodată, cele opt puncte de prim ajutor au fost amplasate pe plajele din Corbu, Techirghiol, Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Costineşti, Saturn şi Vama Veche.
"Punctele de prim ajutor de pe plaje sunt dotate, în total, cu şapte vehicule şenilate, şapte corturi, opt ambulanţe SMURD şi trei motociclete SMURD şi au programul de lucru de 12 ore/zi (în intervalul orar 08.00 - 20.00). După ora 20:00, când punctul de prim ajutor se închide, ambulanţele şi motocicleta SMURD detaşate din ţară vor executa serviciul în alte locuri ce vor fi dispuse în funcţie de nevoile de acoperire zonală şi nivelul de aglomerare", a mai arătat inspectorul şef al ISU Dobrogea.
Conform planului estival de acţiune al ISU Dobrogea, pe toată durata sezonului estival, punctele de prim ajutor vor fi sprijinite, în mediul acvatic, de cinci ambarcaţiuni, ce vor staţiona în Portul Turistic Tomis, în Portul Turistic Belona, din Eforie Nord, la Grupul de Nave Mangalia din cadrul Gărzii de Coastă - asigură intervenţia în zona de îmbăiere a oraşului Mangalia şi staţiunile aferente până la Costineşti, inclusiv câte o ambarcaţiune pe Lacul Techirghiol şi pe Lacul Siutghiol - având în vedere că pe acestea se desfăşoară frecvent evenimente cu diferite ambarcaţiuni sportive şi de agrement.
Echipajele din Portul Tomis, Siutghiol, Eforie şi Mangalia vor fi sprijinite în acţiunile de căutare-salvare de scafandrii. Aceştia vor fi numiţi din rândul personalului planificat la sesiunea de antrenamente de la Centrul de Antrenament al Scafandrilor de Intervenţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News