Pestă porcină, prevenție: Măsuri, împreună cu administratorii fermelor, în Giurgiu
Măsurile de prevenire a pestei porcine au fost luate împreună cu administratorii fermelor de porci, susţine directorul DSVSA Goiurgiu.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, Liviu Florescu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu pesta porcină africană au fost luate de comun acord cu administratorii fermelor de porci din judeţ.
'Accesul în ferme se face doar pentru strictul necesar, ceea ce înseamnă aprovizionarea cu furaje, cu diverse soluţii pentru fluxul tehnologic. De asemenea, de la nivel central, am primit o notă de serviciu în care ni se spune că, la orice pierdere tehnologică, morţi (animale-n.r.) de la ferme, vor fi prelevate probe pentru această supraveghere pasivă, adică să fim siguri că nu se întâmplă să existe virusul pestei porcine africane. Stricteţea este maximă atât referitor la angajaţi, cât şi pentru vehiculele care intră sau ies pentru aprovizionarea acestor ferme', a declarat directorul DSV Giurgiu.
Trei ferme de îngrăşare tineret porcin au fost depopulate
Conform acestuia, în ultimele două săptămâni, în judeţul Giurgiu, trei ferme de îngrăşare tineret porcin au fost depopulate, respectiv porcii au fost sacrificaţi şi daţi în consum pe piaţa naţională. 'În judeţul Giurgiu sunt autorizate 11 ferme de îngrăşare tineret porcin. Ştiu că trei ferme au fost depopulate în ultimele două săptămâni, depopularea s-a făcut la termen, adică porcii au ajuns la greutate, au fost sacrificaţi şi daţi în consum. Depopularea la termen s-a făcut cu respectarea tuturor condiţiilor impuse de ANSV în ceea ce priveşte documentele şi avizele interjudeţene, acestea se iau cu 72 de ore înainte, ca să fim siguri că nu sunt probleme de transport, să nu treacă prin zone afectate, se face un plan de rută şi totul este dirijat către abatorizare la noi în ţară şi punerea în consum pe piaţa naţională', a spus directorul DSVSA Giurgiu.
Potrivit lui Florescu, administratorii acestor ferme au fost înştiinţaţi că pot relua ciclul de producţie. 'La una dintre şedinţe cu administratorii de ferme, aceştia m-au întrebat dacă mai reiau ciclul de producţie şi am spus că nu e niciun fel de problemă din moment ce nu avem nicio suspiciune de îmbolnăvire cu virusul pestei porcine africane în judeţ, ciclul de producţie trebuie reluat şi mergem înainte, dar măsurile de prevenire sunt stricte', a subliniat directorul DSVSA Giurgiu, Liviu Florescu. În judeţul Giurgiu sunt 11 ferme de creştere a porcilor cu o capacitate totală de aproximativ 18.000 de capete.
Vezi și: Cioloș, nicio soluție pentru criza pestei porcine
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News