Pesta porcină africană, confirmată în 12 localităţi din judeţul Dolj
Pesta porcină africană (PPA) evoluează în 12 localităţi din judeţul Dolj, cu un număr de 62 de focare confirmate şi 11 focare cu suspiciune de boală, iar până acum au murit afectaţi de PPA 118 porci şi alţi peste 1.100 au fost ucişi de urgenţă pentru lichidarea focarelor de boală.
Potrivit unui comunicat al DSVSA Dolj, în cinci localităţi - Teasc, Gighera, Nedeia, Zăval şi Pisculeţ - porcinele au fost ucise preventiv din cauza numărului mare de focare de boală, iar în judeţ au fost găsit morţi 13 mistreţi din cauza PPA. Conform situaţiei întocmite în judeţ, cei mai mulţi porci omorâţi până la această dată au fost în Nedeia - 345, urmată de Zăval cu 216, Teasc, cu 207, Pisculeţ, cu 171 şi Ghighera, cu 151.
"Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. DSVSA Dolj solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor întrunite la Prefectura Dolj în Centrul local de combatere a bolilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Dolj. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel economic şi social", precizează DSVSA Dolj.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News