Pesta porcină a afectat 29 de localități
Specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au confirmat focare de pestă porcină africană (PPA) în gospodării din 29 dintre cele circa 140 de localităţi din judeţul Tulcea.
Directorul instituţiei, Mitică Tuchilă. a precizat pentru AGERPRES că întregul aparat sanitar-veterinar judeţean şi colegi din alte DSVSA-uri ne ajută în acţiunile de stopare a difuzării acestui virus în alte exploataţii sau localităţi. "Avem o echipă care participă la eutanasia şi ecarisarea exploataţiei comerciale cu circa 46.000 de capete de porcine. Acţiunea este în derulare şi probabil că va mai dura o perioadă", a afirmat Tuchilă.
Pe lângă echipele de medici veterinari care se ocupă de focare, în judeţ mai activează şi echipe care întocmesc documentaţiile necesare acordării despăgubirilor proprietarilor de suine sacrificate pentru stoparea extinderii focarelor de PPA, conform Hotărârii de Guvern nr. 1.214/2009 actualizată. "Bugetul DSVSA include sume necesare despăgubirii proprietarilor animalelor infectate cu boli prevăzute în HG nr. 1.214/2009, ca de exemplu anemia infecţioasă ecvină, leucoza enzootică bovină şi gripa aviară. Astfel, avem bani pentru despăgubiri ca urmare a sacrificării porcilor, dar Autoritatea Naţională ne-a solicitat estimări pe care noi le-am transmis deja", a precizat directorul DSVSA.
Potrivit sursei, apariţia focarelor de PPA din România la un interval de circa trei ani faţă de înregistrarea focarelor de PPA din Ucraina se explică prin începerea recoltării mecanizate şi a vânătorii în ţara vecină, care au speriat mistreţii bolnavi. Aceştia, pe fondul nivelului scăzut al Dunării, au ajuns în Delta românească, unde au intrat în contact cu suinele domestice crescute, în unele cazuri, în stare de libertate de localnici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News