Peskov: Rusia a făcut progrese semnificative în demilitarizarea Ucrainei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Kremlinul susține că Rusia a făcut progrese semnificative în „demilitarizarea“ Ucrainei.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a evaluat progresul militar al forțelor ruse când a fost întrebat despre comentariile președintelui Putin, care a spus că potențialul de apărare al Ucrainei este aproape de zero.

„Se poate afirma că există progrese semnificative către demilitarizare“, a răspuns Peskov.

În cele zece luni de război, Occidentul, cu precădere Statele Unite ale Americii, au trimis arme și bani pentru a susține armata ucraineană în fața forțelor ruse. Chiar în această săptămână, în timpul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington D.C., președintele Joe Biden i-a promis omologului ucrainean un sistem Patriot.

Cu toate acestea, Vladimir Putin a vorbit ieri despre acest sistem și l-a catalogat ca fiind „destul de vechi“ şi a spus că Rusia se va adapta.

În ultimele luni, după progresele semnificative pe care le-a făcut în toamnă în estul Ucrainei, forțele Kievului au reușit să-i alunge pe ruși și din orașul Herson și malul drept al râului Nipru. De cealaltă parte forțele ruse continuă să facă presiuni pentru capturarea orașului Bahmut, în est.

De asemenea, Vladimir Putin a spus că vrea să încheie războiul cât mai curând posibil şi că acest lucru ar trebui să se întâmple prin mijloace diplomatice. În schimb, SUA au precizat că sunt „semne absolut zero că este dispus să negocieze“.

Deși forțele Ucraina este pregătită să prezinte, în februarie, un plan de pace, Dmitri Peskov s-a arătat nedumerit și spune că nu are cunoștință despre un astfel de plan. Din contră, acesta l-a criticat pe Zelenski, președintele Ucrainei ignorând, în viziunea sa, „realităţile“ situaţiei, o referinţă la anexarea celor patru regiuni ucrainene, conform Agerpres.

CITEȘTE ȘI     -    După ședința cu Putin, Șoigu a mers din nou în inspecție pe frontul din Ucraina

Putin a lansat noi amenințări cu rachete supersonice

Acum două zile, Vladimir Putin a lansat noi amenințări la adresa Occidentului, după ce a spus că Rusia va continua să-și dezvolte potențialul militar, inclusiv „pregătirea pentru luptă“ a forţelor sale nucleare.

„Forţele armate şi capacităţile de luptă ale forţelor noastre armate cresc în mod constant şi în fiecare zi. Iar acest proces, desigur, îl vom dezvolta. Vom continua să menţinem şi să creştem pregătirea pentru luptă a triadei noastre nucleare“, a spus Putin.

CITEȘTE ȘI     -    În ciuda realității din teren, Putin promite că armata rusă va primi tot ceea ce îi este necesar pentru campania din Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel