Data publicării:

Peru: Anchetă împotriva preşedintelui ţării, Pedro Castillo, pentru trafic de influenţă

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Facebook, Pedro Castillo Terrones
Foto: Facebook, Pedro Castillo Terrones

Justiţia din Peru a anunţat la sfârşitul săptămânii că l-a convocat pe preşedintele Pedro Castillo la 13 iunie în cadrul unei anchete împotriva lui pentru presupus trafic de influenţă.

Preşedintele Castillo a fost convocat la orele 10.00, au indicat serviciile procuraturii peruane, exact la ora unui meci decisiv de fotbal pentru calificarea Peru la următoarea Cupă Mondială din Qatar din acest an, se arată într-un comunicat Agerpres. Parchetul peruan a informat săptămâna trecută că şi-a extins ancheta împotriva preşedintelui de stânga în aşa-numitul dosar al consorţiului "Puente Tarata III", pentru a stabili dacă el se află în fruntea unei presupuse organizaţii criminale compuse dintr-un fost ministru al transporturilor, şase parlamentari, un fost secretar general al preşedinţiei şi doi dintre nepoţii săi. Pedro Castillo a denunţat atunci o "persecuţie politică" împotriva sa.

Trei capete de acuzare

Suspiciunile se referă la trei cazuri specifice. În primul caz, Pedro Castillo este acuzat că a "intervenit nepotrivit şi indirect" într-o licitaţie publică pentru construirea unui pod rutier peste râul Huallaga, situat în regiunea San Martin, în nordul Peru. În al doilea, procurorul îl acuză că a intervenit într-un proces de achiziţie de motorină bio pe piaţa locală pentru perioada ianuarie-aprilie 2022, "astfel încât compania Heaven Petroleum Operator, condusă de omul de afaceri Samir Abudayeh, câştigă un contract în valoare de 74 de milioane de dolari". În cel de-al treilea caz, pentru care este suspectat de "trafic de influenţă şi sponsorizare ilegală", preşedintele ar fi exercitat presiuni pentru a promova ofiţeri militari simpatizanţi ai guvernului său de stânga.

Pedro Castillo, aflat la putere din 28 iulie, a învins-o la limită pe candidata dreptei, Keiko Fujimori, la alegerile prezidenţiale. Mandatul său urmează să se încheie în 2026. Un preşedinte peruan nu poate fi urmărit penal pe durata exercitării mandatului său, dar anchetele care îl privesc pot continua. Mandatul său se încheie în iulie 2026. O femeie de afaceri, Karelim Lopez, i-a acuzat pe preşedinte şi pe colaboratorii săi cei mai apropiaţi, printre care doi dintre nepoţii săi, că au înfiinţat o organizaţie criminală pentru a atribui ilegal contracte publice. Ea însăşi cercetată, Karelim Lopez colaborează cu justiţia în schimbul unei reduceri a pedepsei în cazul în care va fi condamnată de justiţie. Scandalul a izbucnit când presa peruană a dezvăluit manevre din partea femeii de afaceri astfel încât consorţiul cunoscut sub numele de "Puente Tarata II" să câştige contractul de construire a unui pod în regiunea amazoniană San Martin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel