Data actualizării:
Data publicării:

Persoanele fără adăpost pot fi acum pedepsite pentru că dorm în locuri publice. Va rezolva decizia Curții Supreme criza?

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Criza persoanelor fără adăpost este una dintre cele mai mari provocări sociale cu care se confruntă Statele Unite. În ultimii ani, numărul persoanelor fără adăpost a crescut semnificativ, atingând niveluri record. 

Orașele americane încearcă să găsească soluții viabile pentru a gestiona această problemă, dar o decizie recentă a Curții Supreme a deschis o nouă cale controversată: permiterea pedepsirii celor care dorm în locuri publice. Experții avertizează că arestarea sau amendarea persoanelor fără adăpost va agrava problema, făcând și mai dificilă ieșirea lor din această situație, potrivit BBC.

Viețile afectate de noua legislație

„Mai am încă 20 de minute înainte să trebuiască să mă mut”, strigă Anthony din cortul său verde aflat pe un trotuar din Hollywood, auzind pașii care se apropie. Oficialii din Los Angeles l-au avertizat că ar putea fi arestat dacă nu își mută lucrurile. Aceștia i-au explicat recenta decizie a Curții Supreme, care permite orașelor și statelor din SUA să-i pedepsească pe cei care dorm afară – o hotărâre majoră din ultimele decenii care privește această problemă delicată.

„Încerc doar să supraviețuiesc”, a spus el pentru BBC, întins în cortul său și folosindu-și rucsacul albastru pe post de pernă. Un sac de gunoi negru conține puținele lucruri pe care le poate transporta în timp ce se mută dintr-o zonă în alta. „Uneori nu dorm deloc noaptea. Sunt obosit toată ziua. Vreau doar să mă întind undeva unde e confortabil și să trag un pui de somn. Atât. Nu deranjez pe nimeni”, a mai spus el.

Anthony și-a împachetat cortul și a plecat în căutarea unui nou loc de dormit. Decizia Curții Supreme produce efecte în orașele din întreaga țară, care iau măsuri mai dure pentru a curăța taberele persoanelor fără adăpost. Aceste tabere au apărut după pandemie.

Măsuri dure în orașele americane

Multe orașe americane se confruntă cu criza persoanelor fără adăpost. Problema a fost un subiect central în alegerile recente, unde oficialii au alocat sume record pentru adăposturi și locuințe accesibile. „Nu este ușor și va dura timp să implementăm soluții care să funcționeze, așa că există un pic de teatru politic aici”, a declarat Scout Katovich, avocat la ACLU. „Politicienii vor să poată spune că fac ceva”, a mai spus acesta.

Problema, spun avocații, este că arestarea sau amendarea persoanelor fără adăpost va agrava situația; „Această tactică pur și simplu amână problema. Sigur, poate curățați o stradă, dar persoanele pe care le arestați vor reveni cu siguranță”.

Decizia Curții Supreme și impactul său

Decizia Curții Supreme nu dictează cum ar trebui să gestioneze orașele lipsa adăposturilor, dar permite măsuri mai dure fără teama repercusiunilor legale. În Oregon, liderii locali au adoptat legi ce permiteau amenzi de 295 de dolari sau pedepse cu închisoarea de 20 de zile pentru cei care dorm sau campează în public. Trei persoane fără adăpost au dat în judecată orașul în 2018, după ce au primit multiple citații pe care nu le-au putut plăti. O curte de apel a decis că astfel de legi interzic practic lipsa de adăpost și constituie o pedeapsă crudă și neobișnuită.

Curtea Supremă a decis că orașele pot interzice persoanelor fără adăpost să doarmă afară, în locuri publice. „Un număr mic de judecători federali nu poate începe să egaleze înțelepciunea colectivă pe care o dețin americanii în a decide cum să gestioneze o problemă socială presantă, precum lipsa de adăpost”, a concluzionat judecătorul Neil Gorsuch.

Reacțiile și măsurile locale

Theane Evangelis, reprezentanta Grants Pass, spune că oficialii au mâinile legate fiindcă nu pot forța pe nimeni să intre într-un adăpost. „A trăi în corturi nu este o soluție empatică. Oamenii nu sunt tratați cu demnitate. Decizia Curții Supreme a ascultat orașele”, a spus ea. Liderii din Grants Pass intenționează să examineze decizia înainte de a decide dacă vor aplica interdicția asupra organizării taberelor.

Anul trecut, SUA a înregistrat cel mai mare număr de persoane fără adăpost din 2007. Au fost înregistrate 653.104 persoane fără adăpost anul trecut, o creștere cu aproape 11% față de anul anterior.

Primarul din New Hampshire a promis să interzică taberele pentru „a face străzile noastre sigure, curate și accesibile”. Alți lideri, precum primarul din Lancaster, California, au promis să fie „mult mai agresivi” împotriva taberelor din cartiere și din apropierea magazinelor. Primarul R. Rex Parris a declarat pentru Los Angeles Times că: „vom muta oamenii foarte repede”.

Impactul deciziei asupra persoanelor fără adăpost

Legiuitorii din Oregon par, de asemenea, pregătiți să schimbe legile pentru a elimina taberele de persoane fără adăpost, conform publicațiilor locale. În Spokane, Washington, liderii cer autorităților să demonteze mai multe tabere. Dar amendarea persoanelor care nu au mijloace financiare agravează situația lor, spun avocații.

Închisoare pentru persoanele fără adăpost? „Cel puțin voi avea un pat”

La colțul de lângă Anthony, Topher Williams, în vârstă de 28 de ani, își numește „acasă” un cort improvizat pe un trotuar. Corturi negre și albastre sunt legate de crengi de copaci și stâlpi de parcare. Plăci de lemn căptușesc marginile structurii, pe care el o numește un apartament cu trei camere.

Williams, veteran de război, trăiește pe străzi de patru ani. Cheltuielile medicale și dificultățile economice ale pandemiei l-au lăsat fără loc de muncă sau adăpost. Ca și Anthony, Topher este frustrat de lipsa de compasiune din partea oficialilor orașului și a forțelor de ordine: „Este uluitor modul în care oamenii se uită la noi. Modul în care oamenii ne tratează ca și cum am fi mai prejos decât animalele. Și nu au nicio idee”, a spus el, cu lacrimi în ochi. „Am fost opt ani în armată. Am făcut sacrificiul suprem luptând pentru această țară”, a mai declarat acesta.

Întrebat dacă îi este frică de eventualele arestări, a spus că face parte din acest mod de viață. „Avem multe probleme cu care trebuie să ne confruntăm deja. Multe dintre lucruri sunt destul de stresante. Dar nu mă îngrijorez de lucruri până când nu încep să mă afecteze”, a mai spus el.

Ca și Topher, Anthony a spus că a fi arestat poate să nu fie cel mai rău lucru în această ecuație: „Cel puțin voi avea un pat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel