Persoanele ce au în ADN viruși din perioada antică sunt mai predispuse la depresie - studiu
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @doidam10
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @doidam10
Viruși din perioada antică încă mai persistă în ADN-ul uman, dar o nouă descoperire a arătat că unii pot contribui la tulburările psihiatrice.

Oamenii de știință de la King's College din Londra au identificat cinci "viruși fosili" asociați cu depresia, schizofrenia și tulburarea bipolară.

Virușii antici, numiți Human Endogenous Retroviruses (HERVs), au fost cunoscuți anterior, dar au fost considerați drept "ADN nedorit". Acum ar putea duce la noi tratamente pentru cei care suferă de astfel de afecțiuni.

Cercetătorii au declarat că respectivele "secvențe" au o vechime de sute de mii de ani, ceea ce înseamnă că acestea ar fi putut proveni de la neanderthalieni. 

Dr. Timothy Powell, co-autor principal, a declarat: "Acest studiu folosește o abordare nouă și robustă pentru a evalua modul în care susceptibilitatea genetică pentru tulburările psihiatrice este marcată de viruși antici prezenți în genomul uman modern". 

"Rezultatele noastre sugerează că aceste secvențe virale joacă probabil un rol mai important în creierul uman decât se credea inițial, profilele specifice de expresie HERV fiind asociate cu o susceptibilitate crescută pentru unele tulburări psihiatrice", spune doctorul.

Genomul uman este alcătuit din puțin peste șase miliarde de părți individuale de ADN - aproximativ același număr ca la alte primate precum cimpanzeii - repartizate în 23 de perechi de cromozomi.

Studiul a analizat date din studii genetice de mari dimensiuni care au implicat zeci de mii de persoane

Pentru a citi un genom, oamenii de știință trebuie mai întâi "să taie tot ADN-ul în sute sau mii de bucăți".

Mașinile de secvențiere citesc apoi literele individuale din fiecare bucată, iar oamenii de știință încearcă să asambleze piesele în ordinea corectă, ca și cum ar asambla un puzzle complicat.

Studiul a analizat date din studii genetice de mari dimensiuni care au implicat zeci de mii de persoane, atât cu afecțiuni de sănătate mintală, cât și fără.

De asemenea, echipa a folosit informații din probele de creier prelevate la autopsie de la 800 de persoane pentru a explora modul în care variațiile ADN legate de tulburările psihiatrice afectează expresia HERV-urilor.

Cercetătorii au descoperit apoi că unele variante genetice de risc afectează parțial expresia HERV-urilor. 

Cu cele cinci expresii identificate, echipa a găsit două asociate cu riscul de schizofrenie, una asociată cu riscul atât pentru tulburarea bipolară, cât și pentru schizofrenie, și alta asociată cu riscul de depresie. 

Echipa a remarcat că nu a fost găsită nicio expresie HERV asociată cu tulburarea de hiperactivitate și cu afecțiunile din spectrul autist.

Dr. Rodrigo Duarte, autorul principal al studiului, a declarat: "Știm că tulburările psihiatrice au o componentă genetică substanțială, multe părți ale genomului contribuind în mod progresiv la susceptibilitate. În studiul nostru, am reușit să investigăm părți ale genomului care corespund HERV-urilor, ceea ce a dus la identificarea a cinci secvențe care sunt relevante pentru tulburările psihiatrice". 

"În timp ce nu este clar încă modul în care aceste HERV afectează celulele creierului, descoperirile noastre sugerează că reglarea expresiei lor este importantă pentru funcția cerebrală", a concluzionat Dr. Rodrigo Duarte, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel