Permis de conducere la 16 ani în România. Titi Aur anunţă condiţiile, dar şi maşinile pe care ar trebui să se facă şcoală
Expertul în conducere defensivă Titi Aur este de părere că tinerii de peste 16 ani ar putea obține permis de conducere, în România, cu doar câteva precizări.
Întrebat EXCLUSIV la DC NEWS dacă vârsta de obținere a permisului de conducere ar putea fi coborâtă la noi în țară, Titi Aur a explicat: „Da, ar fi bine. Spun asta ca urmare a experienței de la cursurile de pilotaj. Tinerii, începând de la 13-14 ani, vin la noi la cursuri și fac cursuri de pregătire. Părinții lor, responsabili fiind, se gândesc că într-o zi vor lua permis de conducere și nu i-ar prinde rău copilului să simtă pericolele la care se expun înainte de a avea permisul de conducere. Nu mai este acea tentație să fure mașina, să meargă înainte de împlinirea vârstei etc.”.
Experiența arată că tinerii de 16 ani sunt în general responsabili
„Experiența noastră ne arată că sunt și copii teribiliști, cum există și oameni mari, dar majoritatea sunt responsabili dacă sunt educați corect. Noi avem o mare problemă cu șoferii la capitolul înțelegerii pericolului, învățatul condusului cu adevărat corect. Faptul că îl iei pe unul la școala de șoferi la 18 ani și îl înveți să plece de pe loc, să tragă pe dreapta, să oprească la stop și dacă mai și semnalizează deja înseamnă că e șofer nu înseamnă că este mai responsabil sau mai bun decât unul de 16 ani, dar educat corect”, a adăugat el.
Permisul la 16 ani, cu două condiții: psiholog și școală de șoferi în adevăratul sens al cuvântului
„Atunci, răspunsul meu este subiectiv, dar în același timp cred cu adevărat în asta. Pentru toată lumea ar trebui făcută școala de șoferi mai cu atenție. Ar fi și niște condiții speciale. Prima, să treacă prin niște teste făcute e un psiholog ca să-i dea acceptul că este matur în gândire. A doua, să treacă printr-un sistem de pregătire cu adevărat corect”, a mai explicat Titi Aur.
Ce mașini ar putea conduce tinerii de 16 ani?
„În tot programul de pregătire aș pune obligatoriu mașini fără sisteme, dacă se poate și fără ABS, deși sunt rare în zilele noastre. Dar, sigur, fără controlul tracțiunii, fără tracțiune integrală, învățatul ar trebui să fie pe o mașină cât mai clasică pentru a înțelege ce poți păți cu mașina. Pe urmă, cel puțin până la 18 ani, ca să nu spun chiar mai mult, ar trebui limitată puterea mașinii. O mașină care să nu te împingă la viteză”, mai este de părere expertul auto. "În final, odată ce iese singur pe șosele, tânărul de 16 ani trebuie să aibă o mașină cu cât mai multe sisteme de siguranță pentru a nu-l împinge spre teribilism și pentru a-l proteja", conchide Titi Aur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News