Pericolul microplasticelor din alimentele de la supermarket: Bolile cardiovasculare şi deces, în creștere din cauza poluării
Cercetătorii italieni au descoperit că fragmentele microscopice și nanoscopice de plastic acumulate în depozitele de grăsime de pe pereții arterelor umane pot fi asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, accidente vasculare și deces, potrivit unei cercetări prezentate miercuri și citate de Reuters.
Studiul realizat de Raffaele Marfella și echipa sa de la Universitatea Campania din Napoli a examinat 304 de pacienți care au suferit proceduri pentru curățarea unui vas major de sânge la nivelul gâtului. Aproximativ 58% dintre acești pacienți aveau fragmente de plastic microscopice și nanoscopice, precum polietilenă și clorură de polivinil, în placa de pe pereții vaselor sangvine.
Rezultatele studiului au arătat că pacienții care prezentau aceste particule de plastic aveau un risc de 4,5 ori mai mare de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral, sau de a deceda în următorii trei ani, în comparație cu cei care nu aveau astfel de fragmente.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că pacienții cu microplastice și nanoplastice în placa arterială prezentau niveluri crescute de proteine inflamatorii în sânge, asociate cu ateroscleroza și insuficiența cardiacă.
Studiul, publicat în revista The New England Journal of Medicine, subliniază că aceste particule de plastic au fost detectate în apă potabilă, alimente, produse cosmetice și în atmosferă. Studii anterioare au identificat microplastice și nanoplastice în diverse țesuturi umane, iar cercetările pe animale au arătat că acestea pot avea efecte toxice.
Deși studiul nu poate demonstra că plasticul cauzează efecte adverse la pacienți, este prima cercetare care asociază microplasticele cu boli cardiovasculare la oameni.
Philip Landrigan de la Boston College, care nu a fost implicat în studiu, a subliniat importanța acestei descoperiri, evidențiind necesitatea reducerii expunerii la plastice pentru prevenirea riscurilor pentru sănătate.
În contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra expunerii la particulele de plastic prin alimentație și inhalare, studiul subliniază necesitatea luării de măsuri pentru limitarea expunerii la plastic și conștientizarea efectelor nocive ale acestuia asupra sănătății umane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News