Data publicării:
Pericolul mai mare decât prezidențialele pentru România. Necula: S-au gândit că au totul și sunt iubiți de popor... o eroare de calcul
Sociologul Ciprian Necula a vorbit, la DC News, despre un pericol mai mare pentru România decât alegerile prezidențiale.
Sociologul Ciprian Necula a făcut o analiză a alegerilor parlamentare 2024, în cadrul interviurilor maraton realizate de jurnalistul Val Vâlcu în studioul DCNews. Printre temele abordate din ziua votului la parlamentare, sociologul a explicat și un pericol mai mare decât prezidențialele la care este expusă România.
"Nu ar fi fost cazul să discutăm despre nevoia unui vot, opțiuni ferme, ca să nu rezulte un Parlament fragmentat cu probleme în a alcătui o majoritate, precum se întâmplă în Bulgaria? Nu este o problemă mai mare decât ipoteticul tur doi al prezidențialelor?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
"Nu este o problemă singulară"
"Ele vin în cascadă și sunt legate între ele, nu este o problemă singulară. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale, din primul tur, influențează categoric ce se întâmplă astăzi, la alegerile parlamentare, cu această mobilizare masivă. Sunt foarte mulți care și-au dat seama de erorile pe care le-au comis, find manipulați și influențați, și să își arate votul acum. Și sunt alții care nu vor ca Româna să o ia pe un alt drum decât cel european (...) Nu avem cum să rupem legătura dintre candidații la prezidențiale și cei de la parlamentare. De altfel, e și o regulă ca președintele partidului să candideze la alegerile prezidențiale, chiar dacă nu are șanse. Eu văd rolul acesta, pe care liderul UDMR-ului îl face de fiecare dată la prezidențiale, unde are șanse nule de a câștiga, dar aduce teme în dezbatere, își mobilizează electoratul și îl fidelizează", a spus sociologul Ciprian Necula.
"Aici este paradoxul la aceste alegeri"
"Deci, cred că acest trend există și acum. Distanța este de doar o săptămână. Atenție, aici este paradoxul la această comasare a alegerilor, dacă vreți să spunem așa, dar care este nefericită. S-au gândit că au totul și sunt iubiți de popor, că vor lua peste 50% din prima. Este o eroare de calcul, cred că sondajele de opinie au contribuit la asta, pentru că, de foarte multe ori, nu se mai fac serios. Și vedem efectele, dovezile, cumva nu mai corespund datele exprimate cu sondajele finale și asta în legătură cumva cu simplificarea metodelor de culegere a datelor și modul în care acestea ne sunt prezentate. Faptul că multe institute acum nu servesc neapărat știința pe care o au, ci business-ul pe care îl au", a declarat sociologul Ciprian Necula.
"O problemă serioasă care trebuie rezolvată"
"Deci, este o problemă serioasă care va trebui rezolvată ulterior, pentru că influențează cumva comportamentul partidelor. Probabil că PSD, PNL și altele nu și-au mobilizat atât de bine primarii în primul tur al alegerilor prezidențiale, tocmai că unii dintre ei apăreau bine în sondaje și au stat în banca lor, ca să se mobilizeze mai târziu. Uite, că s-a dovedit că nu este chiar așa. Din păcate, sondajul ar trebui văzut cu mai multă reticență", a mai spus Ciprian Necula, la DC News.
Vezi emisiunea integrală aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News