Data publicării:
Pericolul din apa de la robinet. Poate duce la cancer
O substanţă chimică prezentă în apa de la robinet poate duce la cancer.
Peste 6.500 de cazuri anuale de cancer de vezică urinară în Europa sunt atribuite expunerii la trihalometani (THM) în apa de la robinet, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din totalul îmbolnăvirilor de cancer, potrivit unui studiu al Institutului de Sănătate Barcelona Global (ISGlobal).
S-a analizat prezența trihalometanilor, compuși generați după dezinfectarea apei cu substanțe chimice, în apa de la robinet din 26 de țări ale Uniunii Europene.
Cercetătorii au trimis un chestionar organizațiilor responsabile pentru calitatea apei municipale pentru a strânge informații despre concentrația totală și individuală de trihalometani (cloroform, bromodiclorometan, dibromoclorometan și bromoform) în apa de la robinet, rețeaua de distribuție sau statie de epurare.
Aceste informații au fost completate cu alte surse de informații disponibile - date deschise, rapoarte, literatură științifică, etc. -, obținând astfel date din 2005 până în 2018 din 26 de țări ale UE, acoperind 75% din populație.
Rezultatele studiului
Conform studiului, nivelul mediu de trihalometani în apa de băut în toate țările este sub limita de reglementare europeană. Media a fost de 11,7 µg / L, iar limita admisă este de 100 pg / L . Nivelurile permise maxime au depășit limitele în nouă țări (Cipru, Spania, Estonia, Ungaria, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit).
Au fost estimate 6.561 de cazuri de cancer de vezică urinară pe an, atribuite expunerii la trihalometani în Uniunea Europeană, deși rezultatele au arătat diferențe mari între țări.
Cipru (23%), Malta (17%), Irlanda (17%), Spania (11%) și Grecia (10%) sunt țările care au procente mai mari, în timp ce Danemarca (0%), Olanda (0,1%), Germania (0,2%), Austria (0,4%) și Lituania (0,4%) au mai puțin.
"În ultimii douăzeci de ani, s-au depus eforturi pentru reducerea nivelului de trihalometani în mai multe țări ale UE dar nivelurile actuale ar putea duce la apariţia cancerului vezicii urinare. Acesta ar putea fi evitat prin optimizarea tratamentului apei, practicile de dezinfectare și distribuție,", a concluzionat Manolis Kogevinas, cercetător la ISGlobal, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News