Pericolul de la Marea Neagră. Fifor: Rusia poate lansa oricând atacuri
Mihai Fifor, ministrul Apărării, a vorbit, la interviurile DC News, despre situaţia de la Marea Neagră după ce Federaţia Rusă a anexat Peninsula Crimeea.
Parteneriatul strategic cu Statele Unite şi, în general, poziţia României în cadrul NATO sunt cu atât mai importante cu cât, în zona Mării Negre au apărut conflicte îngheţate şi noi provocări în plan strategic şi militar, mai ales după ce Federaţia Rusă a anexat Peninsula Crimeea. Mihai Fifor, ministrul Apărării, a vorbit, la interviurile DC News, despre această situaţie:
"În ceea ce priveşte parteneriatul strategic cu Statele Unite, lucrurile merg mai bine ca niciodată. Nu e o afirmaţie exagerată mai ales acum când suntem pe final cu pregătirea Summitului NATO care va avea loc în perioada 11-12 iulie la Bruxelles. Săptămâna trecută am avut ultima ministerială NATO înainte de summit. S-au luat acolo decizii importante, iar eu am să mă refer la cele ce ţin de România, pentru că noi am încercat să atingem două obiective în vederea summitului şi anume: găzduirea de către România a unui comandament terestru de nivel de trei stele, iar lucrul acesta se pare că va fi obţinut. […] Pe de altă parte, ne-am dorit foarte mult ca pe agenda summitului să se regăsească problema Mării Negre, această problemă destul de complicată de la Marea Neagră, să fie discutată într-un format separat.
Desigur că unul dintre susţinătorii principali ai României este partenerul nostru strategic, respectiv Statele Unite, pentru că sunt cei care au înţeles cu adevărat cum arată lucrurile în această zonă şi cât de important este pentru NATO să reuşim să balansăm flancul estic aşa cum trebuie", a declarat ministrul Apărării.
"Din Marea Neagră, Federaţia Rusă poate lansa oricând atacuri"
"Punem pe agenda NATO situaţia din Marea Neagră pentru că s-au schimbat, în ultimii ani, foarte multe lucruri şi mă refer la anul 2014 când Federaţia Rusă a anexat în mod ilegal Peninsula Crimeea şi când tot echilibrul de forţe de la Marea Neagră s-a schimbat în mod substanţial. Nu mai vorbesc de problemele din estul Ucrainei unde cred că deja putem discuta de un nou conflict îngheţat în zona noastră, lucru care nu poate să ne bucure foarte mult.
Să ne gândim că avem zona de est a Ucrainei, avem Transnistria cu problemele ei, avem Georgia cu Osetia de Sud şi Abhazia. […] România nu poate să stea nepăsătoare la tot ceea ce se întâmplă în zona Mării Negre pentru că suntem principalul furnizor de securitate din această parte a lumii, ba mai mult decât atât avem un rol de balans între Marea Neagră şi Balcanii de Vest. […]
Forţa defensivă din Peninsula Crimeea nu mai e deloc o forţă defensivă, ci discutăm de o forţă mai degrabă ofensivă cu nave şi submarine noi, fregate, o forţă impresionantă pe care, ca alianţă, nu ai cum să nu o iei în calcul. E adevărat, în general Alianţa s-a concentrat pe partea de Nord a flancului estic, pe Ţările Baltice şi Polonia, dar noi continuăm să spunem că Federaţia Rusă se află la aproximativ 300 de mile marine de ţărmul României, că din Marea Neagră Federaţia Rusă poate lansa oricând atacuri. Toate acestea sunt lucruri care ar trebui să preocupe întreaga Alianţă", a mai declarat Mihai Fifor.
Urmăreşte declaraţiile ministrului Apărării, aici:
Urmăreşte aici întreaga emisiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News