Pericolul ascuns din ceapa și usturoiul verde. Când NU ar trebui să le mai mănânci
Află în articol când ceapa și usturoiul verde devin periculoase.
Ceapa și usturoiul verde sunt cunoscute pentru faptul că ne protejează de boli și au proprietatea de a „absoarbe” viruşii şi bacteriile în momentul în care sunt „activate”, adică atunci când sunt curăţate şi intră în contact cu aerul, scrie Realitatea Plus. Este bine să mâncăm ceapă și usturoi mai ales atunci când suntem răciți pentru că putem face față mai ușor bolii.
Totuși, există și reversul medaliei, mai puţin cunoscut, care poate dăuna suficient cât să producă probleme majore în funcţionarea corespunzătoare a organismului. Este total contraindicat ca vegetalele acestea să fie consumate la mult timp după curăţare. Se pare că în cazul în care ceapa şi usturoiul nu se consumă „pe loc”, în contact cu aerul ele încep „absorbirea” de viruşi şi bacterii din mediul înconjurător pe care noi apoi le introducem în organismul nostru, mâncând. Tocmai din acest motiv nu este recomandat să consumați ceapa sau usturoiul mult timp după ce le-ași curățat. Devine periculoase într-o singură noapte, chiar dacă le ținem într-o pungă în frigider. Dacă le mâncăm după mai multe zile ne putem trezi cu infecţii stomacale din cauza excesului de secreţie biliară şi chiar intoxicaţii puternice.
Greşeala pe care mulți români o fac atunci când cumpără salată şi ceapă verde. "Veţi mânca nitraţi cu lingură"
Verdețurile de primăvară precum salata verde, spanacul, ridichile sau ceapa verde sunt sănătoase, însă trebuie să ştii foarte bine cum au fost cultivate. Crescute în soluri poluate, astfel de legume atrag nitraţi. Se pare că mai ales verdețurile cultivate în sere şi solarii acumulează cantităţi foarte mari de nitraţi.
Speciile care au un conţinut ridicat de nitraţi sunt reprezentate în general de legume cu frunze la care acumularea se realizează în frunze, ciclul de vegetaţie până la data recoltării fiind scurt. Dintre acestea fac parte salata, spanacul, ceapa sau rucola.
"Fără o sursă de lumină metabolismul plantei însăşi generează nitraţi şi atunci, veţi mânca nitraţi cu lingură. Aceştia blochează hemoglobina atunci când îi mâncăm, asta înseamnă că sângele nu mai poate transporta oxigen la celule, iar acestea mor. Neuronii sunt cei mai sensibili şi mor primii la lipsa de oxigen, dar foarte sensibile sunt şi celulele musculare, şi hepatocitele (celulele din ficat)", susţine prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News