Performanţă-record pentru turbinele eoliene și panourile solare. Au generat, pentru prima dată, 10% din electricitatea globală
Cincizeci de țări obțin mai mult de o zecime din energia electrică din surse eoliene și solare, potrivit unui studiu realizat de Ember, un think tank pentru climă și energie.
Energia eoliană și cea solară au generat pentru prima dată 10% din electricitatea globală în 2021, arată o nouă analiză citată de BBC. Pe măsură ce economiile lumii și-au revenit după pandemia Covid-19 în 2021, cererea de energie a crescut vertiginos. Cererea de energie electrică a crescut într-un ritm record. Acest lucru a dus la o creștere bruscă a energiei pe bază de cărbune, care a crescut în cel mai rapid ritm din 1985. Creșterea necesarului de energie electrică de anul trecut a fost echivalentă cu adăugarea unei noi Indii la rețeaua electrică mondială, arată studiul.
Energia solară și eoliană și alte surse curate au generat 38% din electricitatea mondială în 2021. Pentru prima dată, turbinele eoliene și panourile solare au generat 10% din total. Ponderea provenită din vânt și soare s-a dublat din 2015, când a fost semnat acordul climatic de la Paris. Cea mai rapidă trecere la energia eoliană și solară a avut loc în Olanda, Australia și Vietnam, care au trecut o zecime din cererea lor de energie electrică de la combustibili fosili la surse verzi în ultimii doi ani. "Olanda este un exemplu excelent de țară de latitudine nordică care dovedește că nu este vorba doar de locul unde strălucește Soarele, ci și de existența unui mediu politic adecvat, care face o mare diferență în ceea ce privește succesul energiei solare", a declarat Hannah Broadbent de la Ember. Vietnamul a înregistrat, de asemenea, o creștere spectaculoasă, în special în domeniul energiei solare, care a crescut cu peste 300% în doar un an. În ciuda creșterii și a faptului că unele țări, precum Danemarca, obțin acum mai mult de 50% din energia electrică din surse eoliene și solare, energia pe bază de cărbune a înregistrat, de asemenea, o creștere remarcabilă în 2021.
Informaţiile venite de la cei mai puternici jucători din domeniu arată că anul acesta va fi primul în care în România se vor instala proiecte noi de producere a energiei eoliene şi solare, avansul tehnologic reducând semnificativ costurile de instalare. Estimările celor mai mari jucători din domeniu prevăd o capacitate nouă de circa 200-300 MW în primii doi ani, pentru ca apoi instalările să ajungă la circa 500 MW. De asemenea, tehnologia va fi nouă, astfel că vor fi aduse în România turbine noi, de 5-7 MW, cu o înălţime de 150 de metri, o eficienţă de 32-40%. În acest moment, randamentul mediu al eolienelor din România este de 20-30%, cele mai mari turbine montate fiind de 3 MW, notează Ziarul Financiar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News