'Perechea dragoste, perechea moarte', dedicată victimelor Colectiv, lansare la Bookfest
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
'Perechea dragoste, perechea moarte', romanul scris de Flaviu George Predescu şi inspirat de tragedia care s-a petrecut la clubul Colectiv în 30 octombrie 2015, a fost lansat sâmbătă, în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Salonului de Carte Bookfest, la standul editurii Rao.

Romanul prezintă drama pierderii fiinţei iubite în incendiul care a răpit zeci de tineri.

"Este o carte dedicată victimelor de la Colectiv. Este un răspuns pe care literatura contemporană era datoare să îl dea acelui nefericit eveniment, acelei drame naţionale şi este un produs 100% ficţional, dar care păstrează elementele verosimilului. E o poveste de dragoste care se destramă prin acest incendiu, adică o jumătate din pereche moare în acest incendiu din club, iar personajul care rămâne ste măcinat de depresie după acea despărţire. Şi, practic, de aicea legătura cu "Perechea dragoste, perechea ură"", a declarat Flaviu Predescu la lansarea cărţiii sale.

Cel mai dureros pasaj este acela în care supravieţuitorul vorbeşte despre sfârşitul brusc al prietenei sale care a murit în incendiu: "Un final brusc. Văzut din afară, violent. Şocant pentru ceilalţi. Este ca şi când te-ai ars un pic pentru că ai pus mâna pe o cratiţă încinsă. Darămite când mori în flăcări. Când curge toată carnea pe tine, când îţi ia foc părul încă mirosind a şampon, pe care dimineaţă îl piptănai privindu-te într-o oglindă, departe, în viitor."

Cititorii au fost atraşi de ideea romanului:

"Mi se pare foarte inspirată, pentru că, în general, e greu să fii autor la un asemenea eveniment. Adică să poţi să ai capacitatea să şi descrii, să ai sensibilitatea să te exprimi, să poţi să şi atenţionezi. Crtea asta este un semn de circulaţie" a declarat un invitat la lansare.

Perechea dragoste, perechea ură, Flaviu George Predescu

Autorul a precizat că în vederea documentării a discutat cu doi supravieţuitori ai incendiului, dar şi cu specialişti din domeniul medical. 'Toate temele care s-au discutat în acea perioadă şi după, foarte multe dintre ele, care nu sunt clarificate nici acum, au rămas şi sunt îngropate, acolo, în roman. Aş îndrăzni să spun că şi peste 30 de ani, dacă cineva deschide această carte, deja are matricile emoţionale ale perioadei respective şi situaţionale', a spus Flaviu George Predescu.

Scriitoarea Loreta Popa s-a declarat impresionată de modul în care au fost prezentate în volum povestea de dragoste dintre cei doi tineri, dar şi un subiect 'dureros, mai mult decât actual'. 'El îşi aşează cuvintele în pagină gândindu-se că mai târziu ele vor ajunge acolo unde trebuie, în sufletul cititorului. (...) Personajele sunt foarte bine conturate, sunt foarte bine aduse în lumină', a precizat ea.

Lingvistul Dorin Uritescu a apreciat că romanul este 'o evidentă continuare a misiunii contrasistem' a lui Augustin Buzura.

"Perechea dragoste, perechea moarte este romanul asupra căruia planează un sentiment de depresie – pierderea cuiva drag și apoi chinuitoarea amintire a vieții obișnuite, ca apoi brusc să vedem că de fapt ceea ce numim obișnuit este de fapt totul. Cred că un roman care să se inspire din marea dramă care s-a petrecut la 30 octombrie 2015 trebuia scris." a mai spus autorul.

Flaviu George Predescu, născut pe 4 februarie 1981 la Cugir, județul Alba, poet și prozator, este membru din 2012 al Uniunii Scriitorilor din România, romanul său anterior, Softul GE, bucurându-se de un notabil succes în lumea literaturii.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel