Data publicării:

Percheziții acasă la Donald Trump: ”Mi-au spart chiar și seiful”. Bogdan Chirieac: FBI putea găsi altă modalitate. Arată foarte urât

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Analistul politic Bogdan Chirieac afirmă că FBI a făcut o greşeală atunci când a percheziţionat vila lui Donald Trump şi crede că procedura putea să se desfăşoare diferit. 

Fostul preşedinte american Donald Trump a anunţat luni că celebra sa reşedinţă din Florida, Mar-a-Lago, a fost ”percheziţionată” de poliţia federală (FBI), transmite AFP. 

Republicanul, implicat direct sau indirect în mai multe dosare judiciare, nu a precizat motivul. Dar, potrivit presei americane, intervenţia ţine de o anchetă privind proasta gestionare a unor documente clasificate care fuseseră trimise la Mar-a-Lago.

”Naţiunea noastră trăieşte vremuri întunecate, frumoasa mea casă, Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, este sub asediu şi a fost percheziţionată şi ocupată de numeroşi agenţi FBI”, a declarat Donald Trump într-un comunicat, pretinzând că este supus unei ”persecuţii politice”. ”După ce am lucrat şi am cooperat cu agenţiile guvernamentale implicate, această percheziţie neanunţată a casei mele nu a fost nici necesară, nici adecvată”, a afirmat el. ”Chiar mi-au spart seiful!”, s-a indignat Trump, care nu se afla acolo, potrivit New York Times.

Contactat de AFP, FBI-ul, care nu a confirmat percheziţia deocamdată, a refuzat să facă orice comentariu. În februarie, Arhivele Naţionale au declarat că au fost nevoite să recupereze din Florida 15 cutii de documente pe care Donald Trump le-a luat cu el când a părăsit Washingtonul în ianuarie 2021.

În aceste cutii, scrisori de la Barack Obama şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, o hartă a Statelor Unite care făcuse obiectul unor schimburi de replici furtunoase cu serviciul meteorologic american, dar şi, potrivit Washington Post, mai multe documente parafate 'top secret'.

Arhivele Naţionale au afirmat că republicanul nu avea niciun drept să plece cu aceste cutii: conform unei legi din 1978, orice preşedinte american trebuie să transmită toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru ale sale acestei agenţii, însărcinată cu păstrarea lor.

Această agenţie federală a cerut justiţiei americane să deschidă o anchetă asupra acestor fapte, potrivit presei americane. De asemenea, personalul Casei Albe a descoperit în mod regulat teancuri de hârtii care înfundau toaletele şi l-au suspectat pe preşedinte că dorea să scape de documente, potrivit unei viitoare scrisă de o jurnalistă vedetă a cotidianului New York Times.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Bogdan Chirieac: Arată foarte urât, chiar şi pentru cei care nu sunt de acord cu politica lui Trump

"Arată foarte urât povestea asta, chiar şi pentru cei care nu sunt de acord cu politica lui Donald Trump. Preşedintele american este un simbol nu doar pentru americani, ci pentru toată lumea liberă. În momentul în care îi trimiţi poliţia acasă, vorbim de un simbol care este atins. Nu e în regulă ce s-a întâmplat, sub nicio formă. Poate că FBI putea găsi o altă modalitate pentru a ajunge la acele documente. Puteau să le ceară pe cale legală. Donald Trump este un fost preşedinte al SUA, reprezintă un simbol", a precizat Bogdan Chirieac la România TV. 

"La o scară mai mică, mi-a adus aminte de felul în care Traian Băsescu a fost şi el pus la perete în momentul în care nu a mai fost preşedinte. Aici s-au încălcat nişte tabu-uri. La fel şi în România s-au încălcat nişte tabu-uri", a intervenit şi Niels Schnecker. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel