Percepția timpului ne-a fost afectată de pandemie și de carantină
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Pandemia de COVID-19 a schimbat modul în care oamenii percep trecerea timpului, potrivit unui articol publicat în revista Science Advances.

La sfârșitul primei luni de distanțare socială, în mai 2020, majoritatea participanților la un studiu (65%) au raportat că simt că timpul trece mai lent.

Cercetătorii au clasificat această percepție drept „expansiune în timp” și au descoperit că este asociată cu sentimente de singurătate și cu o lipsă de experiențe pozitive în perioada respectivă.

O proporție și mai mare (75%) a raportat că simte mai puțin „presiunea timpului”, atunci când ceasul pare să meargă mai repede, cu un timp mai scurt pentru realizarea sarcinilor de zi cu zi. Marea majoritate a intervievaților (90%) au spus că s-au adăpostit acasă în perioada respectivă.

„Am urmărit voluntarii timp de cinci luni pentru a vedea dacă acest „instantaneu” al începutului pandemiei se va schimba în timp. Am constatat că sentimentul de extindere a timpului s-a diminuat pe măsură ce săptămânile au trecut, dar nu am detectat diferențe semnificative în ceea ce privește presiunea timpului”, a declarat André Cravo, prim-autor al articolului, pentru Agência FAPESP. 

Studiul a început pe 6 mai, când 3.855 de voluntari recrutați prin intermediul rețelelor de socializare au răspuns la un chestionar online de zece articole și au finalizat o sarcină simplă menită să-și evalueze capacitatea de a estima intervale scurte (apăsând butoanele de pornire și oprire în 1, 3 și 12 secunde).

Apoi au fost întrebați despre rutina lor din săptămâna precedentă (dacă au îndeplinit toate sarcinile necesare și cât timp au dedicat petrecerii timpului liber) și cum se simt acum (ferici, triști, singuri etc.).

„Au fost invitați să se întoarcă în fiecare săptămână pentru sesiuni suplimentare, dar nu toată lumea a făcut-o”, a spus Cravo. „În analiza finală, am luat în considerare datele pentru 900 de participanți care au răspuns la chestionar timp de cel puțin patru săptămâni, deși nu toți consecutiv.”

Folosind scale de conștientizare a timpului de la 0 la 100, care sunt standard pentru acest tip de sondaj, cercetătorii au analizat răspunsurile și au calculat cei doi parametri – extinderea timpului și presiunea timpului – pentru a vedea dacă au crescut sau au scăzut săptămânal de săptămână.

„Pe lângă o creștere sau o scădere a scalei, am analizat și factorii care au însoțit schimbările. Pe parcursul perioadei de cinci luni, am observat un model similar: în săptămânile în care participanții au raportat că se simt singuri și au avut un efect mai puțin pozitiv, au simțit, de asemenea, că timpul trece mai lent. În situații extrem de stresante, au simțit că timpul trece mai repede”, a spus Cravo.

Când primul set de răspunsuri la întrebarea privind trecerea timpului a fost comparat cu al doilea, furnizat la sfârșitul primei luni de carantină, percepția de extindere a timpului a crescut cu 20 de puncte, în timp ce presiunea timpului a scăzut cu 30 de puncte, potrivit Raymund. Machado, cercetător la Institutul pentru creier al Spitalului Evreiesc Albert Einstein (HIAE) din São Paulo.

„Totuși, aceste rezultate sunt afectate în mod evident de prejudecățile de memorie, deoarece nu au fost făcute măsurători înainte de pandemie”, a spus el.

Timpul a încetinit cel mai mult pentru participanții mai tineri la începutul pandemiei, când respectarea regulilor de distanțare socială a fost cea mai strictă.

Ceasul intern

Deși pandemia a schimbat percepția participanților cu privire la trecerea timpului, se pare că nu le-a afectat capacitatea de a simți durata, măsurată prin sarcina de a apăsa butonul.

„Toți suntem capabili să estimăm intervale scurte. Când rezultatele acestui test de estimare a timpului au fost comparate cu scorurile de conștientizare a timpului, nu a existat nicio corelare”, a spus Machado.

Potrivit lui Cravo, dovezile din literatura științifică sugerează că sentimentul că timpul trece mai lent sau mai repede este influențat în principal de doi factori: relevanța timpului într-un anumit context și imprevizibilitatea.

„De exemplu, dacă întârzii la serviciu și trebuie să aștepți un autobuz, ai o percepție extremă că minutele nu trec. Când ești în vacanță și te distrezi, timpul nu este relevant și pare să zboare”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel