Data publicării:

Pentru un Homeland Security european

Autor: Bogdan Chirieac | Categorie: Stiri
WhatsApp

Dupā atentatele de la 11 septembrie 2001, numeroasele agenții de Securitate ale SUA - între care celebrelele FBI și NSA - au constat că fiecare, separat, aveau toate datele cu privire la atentate. Doar cā agențiile, necolaborând pe deplin, nu au putut să integreze informațiile.  Istoria se repetă și în Europa. Dacă francezii și belgienii ar fi colaborat până la capăt, tragedia de la Bruxelles ar fi putut fi evitată, scrie Bogdan Chirieac, într-un editorial pentru DCNews. Dacă grecii, slovenii și ungurii ar fi colaborat cu francezii și germanii, tragedia din 13 noiembrie de la Paris nu ar fi avut loc. De ce sunt evitate astfel de colaborări și care ar fi soluția, în editorialul scris de Bogdan Chirieac:

Pentru un Homeland Security european

Dupā atentatele de la 11 septembrie 2001, numeroasele agenții de Securitate ale SUA - între care celebrelele FBI și NSA - au constat că fiecare, separat, aveau toate datele cu privire la atentate. Doar cā agențiile, necolaborând pe deplin, nu au putut să integreze informațiile.

Reacția, după 2001, a Washingtonului a fost împinsă la extrem.

Printr-o lege - PATRIOT ACT- multe dintre libertățile stipulate în Constituția americană au fost suspendate. De pildă, toți cetățenii americani au fost ascultați de NSA, pe toate mijloacele de comunicare electronică, iar toate metadatele au fost stocate. Toți cei 315 milioane de americani, plus – atenţie! - restul de până la 7 miliarde, adică ceilalți locuitori ai planetei. În decembrie anul trecut, Congresul american a decis cā ascultarea trebuie să înceteze, fiindcă cu tot efortul făcut nu a condus la prevenirea vreunui atac terorist.

În februarie anul acesta, metadatele au fost anonimizate. NSA va continua să asculte restul planetei, dar drepturile americanilor vor fi respectate. Ce a făcut democratic America, pentru a se asigura cā agențiile lucreză între ele: pe scurt, a înființat Homeland Security, o instituție însărcinată exact cu lupta împotriva terorismului. Mai experimentați decât noi europenii, americanii știu că agențiile de informații au în codul genetic păstrarea informațiillor și neîmpărtășirea lor în totalitate cu alte agenții - și unii și ceilalţi temându-se să nu își descopere acoperiții pe care îi au cu toții.

Istoria se repetă și în Europa. Poate că, dacă francezii și belgienii ar fi colaborat până la capăt, tragedia de la Bruxelles nu s-ar mai fi întâmplat.

Dacă grecii, slovenii și ungurii ar fi colaborat cu francezii și germanii, tragedia din 13 noiembrie de la Paris nu ar fi avut loc.

Cred că, în acest moment, o solutie pentru Europa ar fi modelul american, adică un Homeland Security european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel