Data actualizării:
Data publicării:

Pentru prima dată în 43 de ani, Academia Franceză acordă „Premiul pentru teatru" unui dramaturg de origine română

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Academia Franceză acordă „Premiul pentru teatru" unui dramaturg de origine română. Premiul este anual, a fost creat în 1980 și este destinat unui autor dramatic pentru întreaga sa opera.

Este prima dată, în 43 de ani, când Academia Franceză acordă acest premiu unui dramaturg de origine română. Alexandra Badea este a 8-a doamnă care primește acest premiu!

„Premiul pentru teatru" - Prix du Théâtre și Prix du Jeune Théâtre au fost adăugate la Prix René Clair, care încununează o operă cinematografică ale cărei scenariu sau dialoguri demonstrează calități remarcabile de scris.

Unul dintre cele mai recente premii create, Premiul Léon de Rosen, este orientat către actualitate. Premiat pentru prima dată în 2010, are scopul de a recompensa o lucrare – roman, eseu sau benzi desenate.

Premiile literare ale Academiei Franceze sunt numeroase și, departe de a se limita strict la literatură în diversele sale genuri (roman, nuvelă, poezie, teatru etc.), ele încununează și lucrări critice, istorice, filosofice sau recompensează personalități care promovează limba și viața francezilor în lume.

Premiile sunt împărțite în două categorii principale: „Marele Premiu”, pentru care doar academicienii depun candidați, și „Premiile Fundației”, pentru care autorii și editorii își pot depune lucrările. Primele sunt douăzeci și patru la număr, la care trebuie adăugate trei premii pentru susținerea creației literare care se supun aceluiași principiu de candidatură. Premiile fundației sunt în număr de douăzeci și unu.

Printre cele mai notabile și importante premii pentru Academia Franceză se numără în primul rând Grand Prix de Littérature, înființat în 1911, care alternează cu Grand Prix de Littérature Paul Morand, fondat în 1977. Pe listă se află nume mari ale literaturii. Trebuie amintit apoi cel mai cunoscut dintre premiile Academiei, Prix du Novel. În fiecare an, deschide sezonul literar de toamnă, precedând proclamarea premiilor Goncourt, Renaudot, Médicis, Femina și Interallié. 

De asemenea, Academia acordă o atenție deosebită apărării și promovării limbii franceze în Franța și în întreaga lume prin însăși misiunea care i-a fost încredințată la înființare. Acesta este motivul pentru care Grand Prix de la Francophonie, creat datorită unui fond al Guvernului canadian suplimentat de Guvernul francez, Principatul Monaco, Regatul Marocului și alte câteva donații private, deține primul loc în lista Academiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel