Pentru prima dată au fost detectați vapori de apă, vechi de la începutul Sistemului Solar, în centura de asterozi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă: Unsplash
Sursă: Unsplash
Vaporii de apă au fost detectați în centura de asteroizi pentru prima dată, cu ajutorul telescopului James Webb.

În timp ce gheața a mai fost detectată în Centura Principală de asteroizi, vaporii acesteia au lipsit în mod ciudat până acum. Datorită telescopului spațial James Webb, știm acum că apa se află în această parte a Sistemului Solar, conform Science Alert.

Apa este ejectată de una dintre cometele din Centura Principală, un obiect cunoscut sub numele de C238P/Read pe care apa s-a păstrat din momentul formării Sistemului Solar.

Descoperirea confirmă, de asemenea, că obiectele din centura de asteroizi ar fi putut ajuta la livrarea apei pe Pământ în timp ce Sistemul Solar era încă tânăr și că acele comete din Centura Principală au suficientă gheață pentru ejectarea de apă atunci când acestea sunt influențate de căldura Soarelui. Anterior s-a crezut că doar praful, nu și apa, este ejectat din cometele din centura de asteroizi.

„Acest nou efectuat cu ajutorul JWST reprezintă prima dovadă directă a sublimării apei dintr-o cometă din centura principală”, spun cercetătorii.

Cele mai multe dintre obiectele din centura de asteroizi sunt reprezentate de asteroizi, bucăți de rocă relativ inerte care doar plutesc în spațiu. Există, însă, și comete, a căror activitate este în mare măsură afectată de compozițiile complexe ale acestora.

De obicei, se rotesc în jurul Soarelui pe orbite mari, eliptice, care le poartă din sistemul solar exterior până aproape de Soare. Gheața din interiorul lor se sublimează pe măsură ce se apropie de stea. 

Deși orbita cometei Read se află în întregime în centura de asteroizi, o echipă condusă de astronomul Michael Kelley de la Universitatea din Maryland a folosit JWST pentru a studia îndeaproape sublimarea acesteia.

Folosind spectrograful în infraroșu apropiat al telescopului, cercetătorii au capturat și analizat spectrul luminii din ceața care a apărut în jurul cometei în timpul periheliului (distanța minimă de Soare). Destul de sigur, vârfurile din spectru au relevat nu doar ejecțiile gazoase, ci și cele ale apei.

„Cu observațiile JWST ale cometei Read, putem demonstra acum că gheața din apa sistemului solar timpuriu poate fi păstrată în centura de asteroizi”, au mai spus cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel