Pensionarii ies în stradă. Cer majorarea pensiilor cu 26% din noiembrie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Punctul de pensie de peste 1800 de lei este una dintre solicitările pensionarilor. 

Federaţiile naţionale reprezentative ale asociaţiilor de pensionari organizează, marţi, la Guvern, dar şi la sediile tuturor prefecturilor din ţară, proteste prin care solicită respectarea obligaţiei constituţională de a creşte nivelul de trai prin creşterea pensiilor.

Protestatarii susţin că acţiunile de protest au la bază refuzul Guvernului de a aproba majorarea pensiilor asigurărilor sociale de stat, precum şi refuzul de a aplica prevederilor Legii nr. 263/2010 referitoare la indexarea pensiilor, scrie Agerpres. 

Pe lista cerinţelor se află: creşterea cu 26% a pensiilor începând cu luna noiembrie a acestui an, majorarea valorii punctului de pensie la 1.840 lei, măsuri de sustenabilitate a bugetului asigurărilor sociale de stat, pe anul 2023 aprobat de Parlament sau modificarea actului normativ privind transferul contribuţiilor de asigurări sociale la administratorii privaţi, astfel încât pentru anul viitor să nu se prevadă nicio sumă, estimându-se astfel 12 miliarde de lei care vor rămâne la bugetul de asigurări sociale pentru creşterea pensiilor. 

Creștere pensii din 2023. Coaliția nu a luat decizia finală

UDMR ar vrea o creștere a pensiilor din ianuarie 2023, cu inflația, adică, un procent de aproximativ 15 - 16%, pe când în coaliție pare tot mai sigur un procent de 10%. Legea susține varianta UDMR, respectiv indexarea cu inflația, dar bugetul pe anul următor, în contextul crizelor care au lovit lumea, se pare că nu ar putea susține mai mult de un procent de 10%. 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că pensiile vor fi majorate sigur de la 1 ianuarie, iar impactul bugetar pentru o eventuală majorare a acestora cu 10% ar fi de 11 miliarde de lei.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, ce înseamnă pentru bugetul de anul viitor majorarea pensiilor, Marius Budăi a spus: ”Impactul ar fi de 11 miliarde de lei pentru o majorare, aşa cum propus în primă fază, cu cel puţin 10%. Este o sumă sustenabilă, identificată din calculele noastre. Discutăm în coaliţie şi luăm decizia finală în termenul cel mai scurt, dar sigur va fi o majorare de la 1 ianuarie, aşa cum a precizat şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul Nicolae Ciucă”.

Ministrul a adăugat că atunci când a fost făcută propunerea ca pensiile să crească cu cel puţin 10% a fost identificată şi sursa bugetară.

”Când am făcut această propunere, am identificat şi sursa. Ne-am bazat pe cifre foarte clare, pe cifre care sunt postate pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, pe execuţia bugetară din cadrul Ministerului de Finanţe”, a menţionat el, conform Agerpres. 

Premierul Ciucă își asumă să vină cu proiectul de buget în octombrie

”Am discutat şi ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiţii. De asemenea, vom asigura implementarea programelor din PNRR. Ne vom asigura de asemenea că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar şi inflaţia. Concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor şi a pensiilor începând cu anul viitor. Totodată, asigurând măsurile necesare pentru protejarea populaţiei vulnerabile”, a spus, în ședința de Guvern, premierul Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel