Pensiile speciale, modificări. Silviu Mănăstire (PNL): Nu vor mai fi situații în care un colonel iese la pensie la 41 de ani, cu 100 de milioane de lei vechi în mână
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Silviu Mănăstire, secretar general adjunct PNL, a vorbit despre problema pensiilor speciale și despre ce ar urma să se întâmple.

"Tot ce înseamnă zona de Armată și de structuri care au legătură cu siguranța națională vor fi modificate atât din punct de vedere al vechimii, cât și din punct de vedere al vârstei de pensionare. Ele nu pot fi impozitate, nu pot fi tăiate, evident. Nu se va face lucrul acesta. Mai simplu spus: nu vor mai fi situații în care un tânăr colonel de poliție iese la 41 de ani la pensie, 100 de milioane de lei vechi în mână.

Pe cealaltă zonă, unde intră pensiile speciale, angajați pe la Parlament, magistrați, personalul din aviație, din zonele respective, unde au avut tipul acesta, să zicem, pensii speciale, acolo se va modifica pragul, din ce știu eu. Se va scădea pragul de la 85% undeva la 60%. 1.400.000 de pensionari sunt în situația în care se află și mama mea, de exemplu, cu pensii sub 2.000 de lei”, a declarat Silviu Mănăstire, în emisiunea lui Marius Tucă.

Citește și:

Schimbare în sistemul de pensii. Noi reguli

Pensiile numite ”speciale” vor suporta, în perioada următoare, unele schimbări, pentru o oarecare echitate. Conform Digi24, doar 4.000 din 200.000 de pensii speciale ar fi vizate de schimbare. 

În vreme ce premierul Nicolae Ciucă atenționează că ”pensiile militare nu sunt pensii speciale”, liderul PSD, Marcel Ciolacu vine și el cu un plus de ”liniștire” și afirmă că ”nu va exista nicio ordonanță dată peste noapte”. 

Printre regulile ce urmează a fi implementate, se numără: 

- creșterea vechimii obligatorii până la 20 de ani, în domeniile care presupun pensii speciale

Acum, în cazul funcționarilor parlamentari sunt de ajuns doar 4 ani. 

- beneficiile pentru cei cu peste 30 de ani de vechime cresc cu 1% pe an până la 75% din brut

- perioada din care se calculează media pentru pensie crește la 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani înainte de pensionare. 

Acum, la diplomați, se calculează din ultima lună.

- indexarea se va face ca în sistemul public de pensii. 

- vârsta de pensionare crește cu 6 luni pe an, până la 65 de ani. 

- pensia pentru vechime va fi redusă de la 80% la 65%. 

- vechimea crește la 30 de ani pentru toate categoriile. 

Legea pensiilor, modificare adoptată tacit de Senat: Cine se mai poate pensiona la 40 sau 45 de ani

Modificarea vine pentru a elimina o inechitate din Legea pensiilor. Proiectul adoptat tacit de Senat prevede ca și dansatorii ori soliștii de balet să poată ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații, respectiv dacă îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim, chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani, scrie avocatnet.ro. 

Proiectul a trecut tacit pentru că a fost depășit termenul de dezbatere și aprobare în Senat, ceea ce va fi constatat formal în ședința senatorilor, ca mai apoi documentul să plece la Camera Deputaților, care este și decizională în acest caz. Practic, deputații au ultimul cuvânt, votul decisiv. 

Dacă se va merge până la capăt cu această modificare, dansatorii și soliștii de balet se vor pensiona în aceleași condiții ca balerinii și acrobații. Aceștia din urmă se pot pensiona din timp, cu anumite condiții: vârsta să nu fie mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați. Cu excepția acestora, vârsta standard de pensionare în domeniul artistic - prevăzut că are condiții speciale de muncă - este de 50 de ani, mai arată sursa citată. 

În plus, de vârsta minimă de pensionare pot beneficia cei care au cotizat 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani. 

În condițiile speciale de muncă, se încadrează următoarele locuri de muncă: dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel