Pensiile din România, exemplu de inechitate. Elena Cristian: ”Nu există două la fel!”. Speranțe false pentru pensionari
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Pensiile speciale sunt o categorie blamată, în care intră și pensiile de serviciu. În ciuda prejudecăților, astfel de pensii sunt deja impozitate cu 10%. 

Pornind de la subiectul pensiilor speciale, Elena Cristian, redactor-șef al DC Business, a vorbit la România TV despre problema facturilor mult prea mari la gaze și energie electrică. 

”Ne-am obișnuit în ultimii ani să punem la un loc toate pensiile, acele pensii speciale, dar nu toate sunt speciale, pentru că nu aș pune la un loc pensiile de serviciu, să spunem. De exemplu, pensiile militarilor nu au mai fost indexate de cinci, șase, șapte ani, indexate sau majorate și unele dintre ele sunt și taxate, taxate cu 10%. 

Acum, magistrații se pare că sunt puțin mai norocoși. Înțeleg că de la 1 februarie ministrul de resort a găsit banii necesari pentru a majora cu mult peste majorarea de care beneficiază pensionarii din sistemul asigurărilor sociale de stat, deci uite că sunt și norocoși în țara aceasta. 

”Nu sunt două pensii la fel în România”

Întrebarea pe care a pus-o domnul Ialomițeanu este valabilă și așteptăm cu toții răspuns. De unde se vor lua acești bani, pentru că toată lumea vorbește de recalculări, majorări, pachete sociale, ajutoare, dar nimeni nu vorbește despre resurse și despre ce înseamnă aceste recalculări. Da, este adevărat, de 30 de ani cu toții vorbim de corectarea inechităților din sistemele de pensii, indiferent că vorbim de sistemul de pensii, fie că vorbim de pensii de serviciu, că vorbim de pensii de stat sau de alt tip de pensie. Dar acum, dacă această corectare se va face, ce înseamnă asta pentru buget, care este aportul bugetar, cum se va face asta și cât de predictibilă este perioada următoare?

Toată lumea așa vorbește, amețește, pe fondul facturilor uriașe care vin în aceste zile, pensionarilor li se dau speranțe, li se spune că într-o zi, cel care a muncit în aceleași condiții, în același număr de ani, în același loc, are aceleași studii, toți vor primi pensii la fel, după care nu se întâmplă așa, pentru că în România nu sunt 2 pensii la fel pentru condiții similare de muncă, studii și așa mai departe. 

Eu cred că sunt și multe promisiuni în același timp, multe promisiuni fără a fi fundamentate și sunt tare curioasă cum va arăta execuția bugetară, cel puțin la trimestru, dacă nu la semestru. Cred că va fi greu să facă rost de bani pentru toate aceste pachete, mai ales că vedem la această dată,10 ianuarie, că pachetul pentru compensarea facturilor nu funcționează. 

Toate acele legi sunt incomplete, ca să nu spun total greșite, nu funcționează, iar oamenii nu beneficiază de acele pachete cu care s-a defilat foarte mult în ultima lună”, a spus Elena Cristian în intervenția sa în direct. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel