Pensii speciale. Ciucă îi răspunde lui Ciolacu: Nu cred că e oportun pentru niciun partid să se urce pe un astfel de subiect
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 23 Martie 2023, 14:39
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că până acum abordarea în ceea ce priveşte pensiile speciale a fost "una electorală" şi niciun partid politic nu a avut o "abordare corectă" pentru a rezolva această problemă.

Marcel Ciolacu îi pasează responsabilitatea lui Nicolae Ciucă, în timp ce premierul cere ca subiectul să nu fie exploatat politic.

"De aproape patru ani, cu toţii considerăm că e nevoie de o reformă a pensiilor speciale. Total îndreptăţit. Până acum abordarea în ceea ce priveşte pensiile speciale a fost una electorală. Niciun partid politic nu a avut o abordare corectă, să rezolve odată pensiile speciale. Reforma pensiilor speciale este prevăzută în cererea nr. 3 de plată, noi aflându-ne în acest moment în perioada în care se fac aceste reforme, trec aceste jaloane prin Guvern sau prin Parlament, ca pe urmă să fie înaintate Comisiei şi ele să fie aprobate sau dacă sunt lucruri care trebuie modificate să avem timp să le modificăm. (...) Cererea de plată nr. 3 este cea mai consistentă cerere, conţine cele mai multe reforme şi cele mai multe jaloane, unul dintre ele este cel privind reforma pensiilor speciale", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că nu a avut timp în interviul pe care l-a dat la radio miercuri să explice acest subiect, astfel încât să nu apară ştiri potrivit cărora "Ciolacu taie 3 miliarde de euro de la fondurile europene, România a intrat într-un colaps, dezastru naţional".

"Eu insist în continuare că datoria mea ca om politic este să vin în faţa românilor prin intermediul dumneavoastră şi să dau explicaţii ca oamenii să ştie ce conţin aceste reforme. Eu ştiu că avem un PNRR care a fost ţinut ascuns, au fost anumiţi miniştri care l-au semnat şi l-au trimis la Comisia Europeană. Există acolo jalonul cu pensiile speciale. (...) Aşa au trecut în jalon cei care l-au făcut, nu l-am făcut eu, a fost un Guvern al României care, secret, şi-a asumat anumite jaloane în anumiţi parametri. Cred că Ministerul Apărării, cred că domnul prim ministru Ciucă era atunci ministru al Apărării, Ministerul de Interne, în acel moment domnul ministru Bode era ministru de Interne, ministrul Justiţiei cred că era domnul Stelian Ion, avem Ministerul Muncii, era doamna de la PNL. Am înţeles că acum nimeni nu mai dă nicio explicaţie ce au trecut în PNRR", a afirmat Ciolacu.

El a mai spus că "ne trebuie o abordare corectă să îndeplinim jalonul şi nu se pierde niciun euro".

Ce spune Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă s-a pronunţat, joi, împotriva recalculării pensiilor angajaţilor din sistemul de apărare, susţinând că pensiile acestora sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale.

El a atras atenţia, într-o conferinţă de presă susţinută la Chişinău, că "nu este oportun absolut deloc pentru niciun partid politic să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect într-un astfel de moment".

"La nivelul Ministerului Apărării Naţionale s-a realizat acest proces de reformă a sistemului de pensii. Din păcate, a fost o greşeală în momentul în care s-a considerat că pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale. Susţin încă o dată, cu toată responsabilitatea: pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupaţionale, de serviciu. Aşa este în toate ţările din Uniunea Europeană şi din Alianţa Nord-Atlantică şi nu cred că este oportun absolut deloc pentru niciun partid politic să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect într-un astfel de moment. Oamenii din sistemul naţional de apărare, indiferent în care minister îşi desfăşoară activitatea, trebuie să aibă încredere, trebuie să aibă perspective, trebuie să aibă predictibilitate, pentru a-şi desfăşura activitatea cu profesionalism. Ei sunt cei la care, de la cetăţean până la Guvern, se apelează ori de câte ori situaţia o impune", a precizat Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?