PENSII. Recalculare în noua lege, ce se întâmplă dacă pensia va fi mai mică
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
PENSII.  Noua lege a pensiilor aduce mai multe situații de recalculare în momentul în care va intra în vigoare.

PENSII.  Noua lege a pensiilor ar trebui să se aplice integral de la 1 septembrie 2021. Până atunci, se va aplica etapizat.

În proiectul noii legi a pensiilor, aprobat recent de Executiv, există mai multe situații în care vor fi recalculate pensiile românilor.

"La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (...), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art. 171", se arată în proiectul viitoarei legi. Această înseamnă după șase luni.

PENSII. Dacă după recalculări va rezulta o pensie mai mică decât cea plătită/cuvenită, atunci se va păstra cel mai avantajos cuantum, mai scrie în document. Totuși, oricare cuantum ar fi mai avantajos, pensia recalculată nu va putea fi mai mică decât nivelul pensiei minime.

Nicio pensie în plată nu va scădea

PENSII. "În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici cel complet", conform unui comunicat de presă al Ministerului Muncii.

Pentru a intra în vigoare în septembrie 2021, noua lege a pensiilor trebuie adoptată de Parlament, promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel