Pensii polițiști. Coarnă, solicitare pentru Guvern
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Dumitru Coarnă
Dumitru Coarnă
Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, solicită Guvernului consultarea partenerilor sociali în legătură cu ordonanţa care modifică legea pensiilor speciale şi acordarea unui termen de graţie până la intrarea în vigoare a noilor reglementări. 

"Două lucruri au fost fundamentale: mi-au confirmat că vor emite o ordonanţă de urgenţă prin care au ca obiectiv să modifice cuantumul pensiilor şi să majoreze vârsta, iar cel de-al doilea se referă la termenul de intrare în vigoare, care va fi 15 septembrie. Nu vă ascund că înainte de a comunica acest lucru (ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu n.r.) am avut o discuţie cu cineva şi l-am rugat să ne consulte şi dacă este OUG să lase un termen de graţie, pentru ca omul să poată să opteze şi mi-a promis că va lăsa termen de graţie şi că ne vor consulta. Deocamdată nu s-a întâmplat niciuna dintre acestea, iar doamna Olguţa Vasilescu a confirmat că termenul va fi 15 septembrie", a declarat, luni Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC). 

Potrivit preşedintelui SNPPC, va fi emisă o ordonanţă de urgenţă prin care se va modifica cuantumul pensiilor, precum şi majorarea vârstei, dar şi că aceasta va intra în vigoare de la 15 septembrie. 

Vrea un răspuns clar

Coarnă susţine că ministrul Muncii nu a formulat un răspuns clar în ceea ce priveşte identitatea financiară a celui care va ieşi la pensie din sistem, deşi ea a afirmat că pensiile nu vor scădea. 

"Doamna Olguţa Vasilescu a spus că nu vor scădea pensiile, dar asta înseamnă că am în plată. Cel care va ieşi la pensie va avea identitate financiară ca poliţistul în plată, pentru aceeaşi funcţie şi pe aceleaşi condiţii de muncă? La întrebarea asta nu răspunde, pentru că acolo vor umbla. Vor mişca două pârghii, vor majora vechimea cumulată şi vor micşora sistemul de calcul prin scoaterea unor elemente din modalitatea de calcul a pensiei", a spus liderul sindical. 

În ceea ce priveşte indexarea anuală a pensiilor cu rata inflaţiei, Coarnă precizează că această indexare este trecută în lege, "e antică, de demult, funcţionează". 

"Nu are ce să facă, e în lege, toate pensiile se indexează anual cu procentul de inflaţie, toate pensiile. E Hotărâre de Guvern, e antică, de demult, funcţionează, atât în serviciul public cât şi pensiile. Atenţie mare, noi suntem pe pensii de serviciu. Militarii au pensii de serviciu, aşa e de când e lumea. Noi nu am cotizat la bugetul public, dar paradoxal este că s-au agăţat ei de noi, senatorii, deputaţii, şi-au făcut şi ei pensii, deşi ei nu au nicio legătură cu aceste pensii speciale. Sigur, şi-au făcut ei pentru că sunt mai speciali decât alţii şi şi-au triplat salariile acum şi rămân la cuantumul acesta mare şi la pensie. Priviţi pensia lor şi o să aveţi răspunsul la multe întrebări. Ei au bani pentru ei şi încearcă să taie de la noi. Oricum, salariile nu le-au majorat, vor să ne taie şi pensiile acum", a explicat preşedintele SNPPC. 

Cu toate acestea, liderul sindical a afirmat că are încredere în premierul Mihai Tudose pentru soluţionarea problemelor poliţiştilor, în condiţiile în care una dintre solicitări se concretizează, respectiv cea referitoare la majorarea salariilor de bază şi pentru personalul contractual din poliţie, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel