Pensii mai mari pentru românii care muncesc mai mult. Sporurile și orele suplimentare, luate în considerare la calculul final
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Sporurile și orele suplimentare vor conta la calculul pensiei.

Normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor în România sunt complet finalizate, pregătind terenul pentru implementare începând cu 1 septembrie 2024. Această reformă vizează recalcularea pensiilor pentru aproximativ 5 milioane de seniori, promițând o abordare mai echitabilă și transparentă în stabilirea veniturilor post-retragere.

Actualizarea sistemului informatic pentru recalcularea pensiilor este crucială, cu peste 95% din dosare integrate în noul sistem electronic, asigurând o tranziție eficientă către noua formulă de calcul a pensiilor.

Elementul de noutate al noii legi privind calculul pensiilor constă în introducerea unei formule revizuite ce ia în considerare trei tipuri principale de puncte: contributive, de stabilitate și perioade asimilate și necontributive, informează CNPP.

Valoarea punctului de referință (VPR) este fixată la 81 de lei, servind drept bază pentru determinarea pensiei finale. Formula de calcul este simplă, dar eficientă: Pensia = VPR x numărul total de puncte. Aceasta reflectă nu doar anii de contribuție efectivă la sistemul de pensii, ci și perioadele de necontributivitate, precum cei petrecuți în armată, șomaj sau facultate, acordând 0,25 puncte pentru fiecare an din aceste categorii.

Sporurile și orele suplimentare, luate în considerare la calculul pensiei

Pentru a încuraja permanența în câmpul muncii, noua lege aduce în prim plan punctele de stabilitate, acordate pentru perioadele de muncă extinse, depășind 25 de ani. Aceste puncte cresc progresiv, de la 0,50 puncte/an pentru cei cu 26-30 de ani lucrați, până la 1 punct/an pentru cei cu 36-40 de ani sau mai mult de muncă.

De asemenea, legea recunoaște și recompensează munca în condiții speciale, oferind puncte suplimentare pentru anii de muncă în grupa a II-a și I, cu 0,25 și 0,5 puncte pe an, respectiv, ceea ce se traduce în beneficii financiare suplimentare la momentul pensionării. Un alt aspect inovator al acestei legi este includerea sporurilor și orelor suplimentare în calculul pensiei. Această măsură subliniază eforturile de a recunoaște și valorifica munca depășită dincolo de obligațiile contractuale standard, permițând astfel celor în vârstă să se bucure de pensii mai substanțiale, în concordanță cu contribuția lor profesională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel