Data publicării:

Pensii 2024. Avertismentul lui Adrian Negrescu / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Economie
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Analistul economic Adrian Negrescu a fost invitat la emisiunea „Totul despre bani", de pe DC News, DC Business și DC News TV, unde a vorbit despre pensiile românilor. 

În cadrul emisiunii moderate de jurnalistul Mihai Ciobanu, Adrian Negrescu a vorbit despre perspectivele acestui an în ceea ce priveşte pensiile românilor. Potrivit analistului economic, la finalul acestui an, România va ajunge la un deficit la bugetul de pensii de 30 de miliarde de lei. 

„Noua lege a pensiilor aduce un efort bugetar uriaș raportat la potențialul de plată din bugetul de pensii. Noi avem deja un deficit la bugetul de pensii de 15 miliarde de lei, o recunoaște în momentul de față inclusiv Casa Națională de Pensii. Mai vii și cu legea pensiilor, mai vii și cu acea facilitate de eliminare a impozitului pe pensiile de până în 3000 de lei, acolo sunt vreo 2 miliarde și ceva. Deci ajungi undeva la 30 de miliarde, gaură la bugetul de pensii. Va fi foarte greu de finanțat această gaură.”, a spus Adrian Negrescu. 

3. -imagine fara descriere- (adrian-negrescu_35401300.jpg)

Acordarea eșalonată a pensiilor, măsură discriminatorie 

„S-a discutat, săptămâna trecută, în contextul vizitei FMI, că s-ar fi lansat propunerea de a se acorda eșalonat sumele care vor reveni după recalculare. Cum vedeți această propunere? Poate susține bugetul de stat încă o majorare de pensii?”, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.

„Vă spuneam că vom avea un deficit undeva la nivel de 30 de miliarde de lei la bugetul de pensii, la finele anului acesta. Nu știu de unde vor lua bani, probabil din împrumuturi pentru că, într-adevăr, din economia reală, e puțin probabil să crească nivelul încasărilor la un asemenea nivel, adică să încasezi cu 30 de miliarde de lei în plus, e o misiune aproape imposibilă.

Ce propune FMI-ul? Da, pare logic din punct de vedere contabil: „Hai să creșteți pensiile treptat pentru diverse categorii, mai întâi pentru cei vulnerabili, iar apoi pentru cei care au pensii mai mari." E o problemă de constituționalitate aici, de dreptul la pensie pe care Constituția îl prevede și nu pot să vii cu măsuri discriminatorii, chiar dacă noi avem deja niște legi discriminatorii în România.

Avem pensiile speciale care sunt cu totul și cu totul altfel catalogate în legislația românească față de pensiile muritorilor de rând, ca să zic așa.", a spus Adrian Negrescu la emisiunea „Totul despre bani" de pe DC News, DC Business și DC News TV. 

Youtube video image

 

VEZI ȘI: 9 semne că irosești o groază de bani la supermarket. La ce să fii atent https://www.dcnews.ro/9-semne-ca-irosesti-o-groaza-de-bani-la-supermarket-la-ce-sa-fii-atent_947882.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel