Pensia Spania - România. Tot ce trebuie să știi, dacă trăiești peste hotare. "Pensia contributivă se poate transfera în orice stat"
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Întrebările legate de pensii sunt multe. Fiecare dintre noi are cel puţin una. De exemplu, de ce unele dintre dosarele de pensie ajung din Spania la Cluj, altele la Giurgiu? Cum stau lucrurile pentru cei care au muncit şi în alte ţări? Dacă am 60 de ani şi am cotizat 20 de ani pot să ies la pensie? 

Nimeni nu ştie mai bine răspunsurile decât Cristina Florea,a taşatul pe probleme de muncă la Ambasada României în Regatul Spaniei. Aceasta a explicat cum stau lucrurile în 2023. Aşadar, dacă eşti român în Spania, profită şi citeşte până la final.

Care a fost cea frecventă problemă semnalată de românii din Spania în 2022

"Dificultatea de a obţine programări la instituţiile spaniole. Aceste programări pot fi solicitate doar online sau telefonic. Programările sunt necesare pentru depunerea dosarului de pensie, pentru a solicita prestaţia pentru şomaj sau diversele ajutoare pentru securitate socială, pentru diverse formalităţi legate de asigurarea de sănătate etc şi inclusiv pentru obţinere de informaţii. Procedura greoaie pentru a le obţine duce la întârzierea soluţionării cererilor cetăţenilor", a spus Cristina Florea, potrivit ziarulromanesc.es.

Ce noutăţi aduce anul 2023 în sectorul pensiilor în Spania

Odată cu creşterea speranţei de viaţă, vârsta de pensionare în Spania creşte progresiv, an de an, urmând ca în anul 2027 vârsta de pensionare pentru limită de vârstă să fie de 67 de ani, cu o perioadă de cotizare minimă de 15 ani.

În anul 2023, pensionarea pentru limită de vârstă se poate face la 65 de ani pentru persoanele care au o perioadă totală de cotizare de cel puţin 37 de ani şi 9 luni. Persoanele care au un stagiu de cotizare inferior se vor putea pensiona pentru limită de vârstă la 66 de ani şi 4 luni.

Pensionarea anticipată voluntară

Pensionarea anticipată voluntară se poate solicita cu doi ani înainte de împlinirea vârstei pentru pensionare pentru limită de vârstă. Dacă se îndeplineşte şi criteriul de cotizare. Astfel, anul acesta o persoană se poate pensiona anticipat, la cerere, începând de la 63 de ani, dacă are cotizaţi cel puţin 37 de ani şi 9 luni. Decretul Regal lege 1058/2022, publicat la 27 decembrie, stabileşte actualizarea pensiilor contributive în 2023 cu un procent de 8,5% - indicele pentru inflaţia medie de anul trecut, iar pentru pensiile necontributive şi pentru venitul minim vital (IMV) creşterea cu 15%. În acest mod se urmăreşte garantarea puterii de cumpărare, în baza evoluţiei Indicelui de Preţuri pentru Consum (IPC).

Ce trebuie să ştie toți pensionarii

"M-aş referi, mai degrabă, la informaţii care cred că sunt importante şi, din interacţiunea cu cetăţenii, am constatat că nu se cunosc suficient. În primul rând, nu se poate "renunţa" la dreptul de pensie avut din partea unui stat pentru a alege să fie plătit integral de către alt stat. Asta deoarece fiecare stat în care o persoană a lucrat legal îi va plăti pensia corespunzătoare cotizării pe teritoriul său, stabilită conform procedurii naţionale.

Cu alte cuvinte, nu se poate "renunţa" la pensia cuvenită din România pentru ca perioada respectivă să fie plătită de către Spania, ca şi când perioada de cotizare ar fi fost realizată pe teritoriul spaniol. La calculul pensiei se însumează perioadele de cotizare, pentru calcularea vechimii totale în muncă. Dar fiecare stat plăteşte doar pentru perioada cotizată pe teritoriul său, conform legislaţiei sale.

Pensia Spania - România: cea contributivă se poate transfera, cea necontributivă nu

În al doilea rând, pensia contributivă de orice tip, fiind un drept, se poate transfera, din voia beneficiarului, în orice stat doreşte acesta să se stabilească. Nu se pot, însă, transfera în alt stat, odată cu părăsirea teritoriului Spaniei, ajutoarele. Ajutoarele de orice tip (cum ar fi "suplimentul pentru rezidenţă") sau pensiile necontributive. Acestea urmează a fi solicitate şi acordate ulterior, în conformitate cu politicile sociale ale statului în care persoana se stabileşte", a spus Cristina Florea.

Certificatul de viaţă şi obligaţia trimiterii anuale

Referitor la certificatele de viaţă: acestea trebuie trimise anual de către toţi beneficiarii unei pensii primită din partea altui stat decât cel în care au reşedinţa. Nu doar de către cei care au solicitat transferul pensiei în străinătate! Altfel spus, o persoană care primeşte pensie din partea României şi se află în Spania trebuie în primul rând să declare că are reşedinţa în Spania şi să trimită anual certificatul de viaţă în România. Chiar dacă pensia o primeşte în România şi nu într-un cont din Spania!

La fel şi pensionarii care trăiesc în România şi primesc pensie din partea statului spaniol. Cu ajutorul Caselor de Pensii din România trebuie să trimită anual către instituţia spaniolă competentă (Seguridad Social) certificatul de viaţă. În acest scop, pe site-ul CNPP există şi variantă bilingvă română-spaniolă a certificatului de viaţă.

De ce durează atât de mult răspunsul din partea României când e vorba de un dosar de pensie Spania - România

"Perioada de răspuns la solicitări de informaţii sau soluţionare de dosare de pensie adresate de către instituţia competenţă din Spania omoloagei din România sau de către instituţia competentă din România omoloagei din Spania diferă de la caz. Dar motivul pentru care, în general, perioada de aşteptare este mai mare, este acela al trimiterii de dosare incomplete", a spus Cristina Florea.

Atenţie la "Conform cu originalul"

Uneori, de exemplu, chiar dacă dosarul cuprinde toate documentele necesare, acestea pot să ajungă necertificate de conform cu originalul. Ca atare, nu pot fi valorificate şi trebuie transmise din nou.

De ce cererile de stabilire de pensie comunitară pleacă, de exemplu, de la Vigo si ajung la Cluj

"Pentru soluţionarea mai rapidă a dosarelor de pensii internaţionale, Casa Naţională de Pensii Publice a stabilit poli de competenţă specializaţi, pentru solicitări primite din anumite zone ale Spaniei sau altor state. Astfel, toate solicitările de informaţii sau de stabilire a drepturilor de pensie pentru cetăţeni români dintr-o anumită provincie sau comunitate autonomă din Spania unde se află o comunitate românească numeroasă se vor trimite către acelaşi pol de competenţă teritorială din România. Respectiv către aceeaşi Casă Teritorială de Pensii", a spus Cristina Florea.

Indiferent de localitatea din România unde au domiciliul cetăţenii. De exemplu, toate solicitările transmise pentru români aflaţi în Provincia Castellon se trimit către Casa de Pensii Giurgiu, indiferent de domiciliul din România al acestora.

Toate solicitările de informaţii sau soluţionări de dosare pentru cetăţeni români aflaţi în provincii/localităţi unde se află comunităţi româneşti mai mici se direcţionează către Casa de Pensii Cluj. De aceea cele din Vigo, unde nu este o comunitate românească foarte numeroasă, ajung tot la Cluj. Ulterior, pentru a răspunde solicitărilor adrsate de instituţia competentă spaniolă, polii de competenţă contactează Casele de Pensii de domiciliu ale cetăţenilor.

- Image by Drazen Zigic on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel