PENSIA ANTICIPATĂ. Cum se calculează și cine câștigă
PENSIA ANTICIPATĂ. Legea pensiilor s-a schimbat, începând de duminică. Promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată, joi, în Monitorul Oficial, aceasta a intrat în vigoare începând de duminică. Noua lege modifică metoda de calculare a pensiei anticipate parțiale, prin stabilirea ei în raport cu anii de cotizare peste limita minima, și nu printr-o reducere fixa de 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată, calculată din pensia cuvenită.
PENSIA ANTICIPATĂ. Pensia anticipată parţială va fi mai mare decât în prezent, potrivit prevederilor Legii 142/2016, care modifică legea privind sistemul unitar de pensii publice, nr. 263/2010, lege care a apărut în Monitorul Oficial joi, şi care va intra în vigoare duminică, 17 iulie.
Practic legea schimbă modul de calcul al pensiei anticipate parţiale, şi din această modificare rezultă o creştere a sumei cuvenite drept pensie anticipată.
PENSIA ANTICIPATĂ. Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului de mai jos.
PENSIA ANTICIPATĂ. In noua formula, cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, potrivit unui tabel cu procentaje diferentiate, de la 0,50%, la 0,15%. Astfel, pana la un an peste stagiul minim de cotizare, penalitatea este de 0,50%, scazand cu 0,5%, in plaje de un an, pana la un minim de 0,15% pentru cel mult 8 ani de cotizare peste stagiul minim.
Legea prevedea, pana acum, ca valoarea pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
PENSIA ANTICIPATĂ. O alta modificare importanta adusa sistemului public de pensii se refera la fractiunea de an de stagiu de cotizare realizata in grupa I si/sau conditii speciale de munca pentru care nu se acorda reducerea varstei standard de pensionare. Potrivit noii legi, aceasta fractiune de an de stagiu poate fi cumulata cu perioadele de stagiu de cotizare realizate in conditii deosebite de munca in vederea reducerii varstei standard de pensionare.
PENSIA ANTICIPATĂ. In prevederile legii au ramas si modificarile cu privire la reducerea varstei de pensionare a persoanelor care au muncit in zonele afectate de poluare din Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mure, vizate de initiatori la depunerea legii.
PENSIA ANTICIPATĂ. Astfel, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum si a emisiilor de amoniac si derivate, respectiv Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mures, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea pentru pensionarea anticipata partiala.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News