Penele de curent pe înțelesul tuturor. Cum influențează cererea mare de energie electrică piața de consum
Pe fondul impactului schimbărilor climatice și al transformărilor constante în tiparele de consum, România se confruntă cu presiuni tot mai mari în sectorul energetic.
În cadrul unui interviu DC News, Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a subliniat necesitatea unor schimbări profunde și bine gândite în sistemul energetic național pentru a putea face față acestor provocări.
În cadrul emisiunii "Totul despre bani" veți putea afla ce se va întâmpla cu facturile la energie şi gaze, care sunt estimările privind preţurile, precum şi ce urmează după momentul 31 martie 2025, atunci când va expira schema de plafonare a preţurilor.
Cum a gestionat România provocările de astă-vară în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică?
"Faptul că suntem aici împreună și totul e normal și bine la momentul acesta ar trebui să însemne că am trecut cu bine (n.r., vara aceasta). Și cred că da, am trecut cu bine peste ceea ce a însemnat destul de desele situații cu care ne-am confruntat în această primăvară/vară.
Mai mult, discutăm despre niște situații care s-au produs într-o oarecare premieră. Adică dacă, de exemplu, România și românii sunt obișnuiți (sau erau obișnuiți până la un moment dat) ca, atunci când vine iarna, să existe anumite probleme în alimentarea cu gaze naturale și cumva lucrurile acestea aveau un anumit istoric. Nu ne-am mai confruntat cu situații ca cele de anul acesta: discutăm despre vârful de consum în vară, discutăm despre probleme legate chiar de situații critice pe anumite rețele de distribuție, unde, ca urmare a consumului foarte ridicat, au fost întreruperi în alimentarea cu energie electrică.
Discutăm, de asemenea, despre aceste evoluții ale prețurilor pe piața intra și spot la niște valori care pur și simplu n-au mai existat niciodată. Sunt niște particularități pe care acum le vedem în premieră, dar probabil că ele vor deveni destul de uzuale în perioada următoare până la momentul în care vor exista niște măsuri luate, măsuri care să elimine această situație cum este cea cu care ne confruntăm în momentul de față.
De ce s-a întâmplat acest lucru? Există mai multe analize făcute (atât de noi, drept asociație de specialitate, de Ministerul Energiei, de TransElectrica — care, la un moment dat, a prezentat o analiză într-o conferință publică ce preciza diversele probleme cu care s-au confruntat în această vară).
Cumva toate (n.r., aceste chestiuni) converg la câteva puncte importante: aș spune aici un element legat de variabilitatea surselor pe care le avem în momentul de față — capacități importante de energie regenerabilă pe care am folosit-o și o folosim în această perioadă și care, dat fiind faptul că în anumite momente, în anumite situații legate de evoluțiile diverșilor curenți de aer, de exemplu, au făcut ca energia regenerabilă de tip eolian să fie mai puțină în lipsa curenților de aer. Discutăm chiar despre energia hidraulică (hidroenergia) care, în anumite momente, a fost mai puțină ca urmare a faptului că nu am mai avut, o perioadă îndelungată, precipitații", spune Dumitru Chisăliță.
Sursa: Freepik
La nivel regional, a existat o cerere foarte mare de energie
"Practic, toate acestea au făcut să contribuie la ceea ce s-a întâmplat în această vară. Oferta a fost, în anumite momente, limitată, ținând seama de aceste limitări din punct de vedere al stării mediului, dar discutăm și despre un comportament de consum — tot pe fondul unor temperaturi foarte mari cu care nu ne-am mai confruntat, a existat un numeric mare de oameni care au operat la aerul condiționat, au operat la consumul de energie în vederea realizării frigului și toate acestea au determinat vârfuri sau volatilități foarte mari ale consumului.
Având aceste surse, la un moment dat (...) au apărut, pe de o parte, probleme legate de continuitatea livrării energiei electrice, dar și probleme legate de prețul energiei electrice.
Dacă, cumva, acesta a fost un element foarte important pe care l-am învățat vara aceasta, nu trebuie să uităm și faptul că, în această perioadă, a existat un consum ridicat în zona Estului Europei, pe fondul distrugerii sau eliminării unor capacități de producere a energiei electrice din Ucraina, dar și a unor schimbări care au apărut în alimentarea cu gaze naturale și, de aici, producerea de energie electrică în Moldova. Practic, toate acestea au condus la rezultatul ca, în zonă, să fie o cerere foarte mare de energie.
Oferta limitată a determinat ca prețurile să se ducă foarte mult în sus în această perioadă. Trebuie să punctăm că aceste prețuri foarte ridicate vin după ce în luna aprilie (să spunem, la finele iernii), am avut situația inversă: exista o cantitate foarte mare de energie, în special energie din resurse regenerabile, care, pur și simplu, nu putea să fie folosită, nu putea să fie descărcată, nu existau consumatori nici în țară, nici în afara țării, și atunci am avut acele prețuri negative la energie. Și într-o situație, și într-o altă situație, lucrurile nu sunt de bun augur.
(N.r., Aceste chestiuni) arată că, practic, în sistemul energetic s-au creat niște disproporționalități și e nevoie de măsuri urgente pentru ca acestea să fie eliminate și, din nou, aspectele legate de echilibrarea și armonia funcționării să se repună pe tapet", adaugă preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.
Urmărește aici cum ar putea arăta măsurile concrete de acțiune:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News