Pedepsele în cazul jurnalistei Daphne Galizia, asasinată în Malta. Doi fraţi au fost condamnaţi la 40 de ani de închisoare
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
sursa: facebook
sursa: facebook
Doi fraţi au fost condamnaţi, fiecare, la 40 de ani de închisoare, vineri, în capitala Maltei, pentru uciderea în 2017 a jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia, transmite AFP.  

George şi Alfred Degiorgio, care au pledat vinovaţi în prima zi a procesului, au fost condamnaţi pentru fabricarea, plasarea şi detonarea bombei care a ucis-o pe jurnalista de 53 de ani în maşina ei.

"Judecata de astăzi este un alt pas important pentru a face dreptate familiei Caruana Galizia", a reacţionat imediat pe Twitter premierul maltez Robert Abela.

Moartea bloggeriţei, pe 16 octombrie 2017, a zguduit foarte mult cel mai mic stat din Uniunea Europeană.

"Trei persoane au fost deja condamnate pentru această crimă şi încă trei aşteaptă să fie judecate. Rămânem angajaţi să vedem că se face dreptate familiei şi Maltei", a adăugat premierul Abela.

Un al treilea bărbat implicat în acest asasinat, Vincent Muscat, a fost condamnat anul trecut la 15 ani de închisoare.

Pe de altă parte, bogatul om de afaceri suspectat că ar fi ordonat crima, Yorgen Fenech şi care neagă orice implicare, nu a fost încă judecat.

Moartea jurnalistei Daphne Caruana Galizia a provocat scandal în Malta, ducând în special la demisia, în ianuarie 2020, a premierului Joseph Muscat, acuzat că a încercat să îşi acopere prietenii şi aliaţii politici "pătaţi" de această crimă.

Conform unei anchete publice ale cărei rezultate au fost publicate în 2021, statul maltez poartă o parte din responsabilitate pentru uciderea jurnalistei, în special pentru că a creat un "climat de impunitate" pentru cei care au vrut să o reducă la tăcere.

Jurnalista, care denunţa pe blogul său Running Commentary corupţia endemică din acest mic arhipelag mediteranean, a fost ucisă în apropierea locuinţei, la doar câteva ore după ce scrise următorul comentariu:"Există oameni corupţi peste tot. Situaţia este disperată".

Într-un comunicat de presă, Robert Abela a promis că "guvernul său va continua să implementeze reforme importante pentru întărirea principiilor statului de drept şi democraţiei în Malta", fostă colonie britanică care a aderat la Uniunea Europeană în 2004.

Reprezentanta OSCE pentru Libertatea Presei: În momente grele, înţelegem cât de importantă este libertatea media

Teresa Ribeiro, reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, afirmă într-un interviu acordat Agerpres că războiul din Ucraina a demonstrat cât de importante sunt mass-media libere, mai ales în momente cruciale.

"Avem noi provocări. Avem provocările care sunt legate de criza de securitate - invazia Ucrainei, care creează multe probleme. În acelaşi timp, această situaţie are şi aspecte pozitive. Nu vreau să fiu cinică, dar vreau să pun accent pe importanţa libertăţii de exprimare şi a libertăţii mass-media. Uneori, în aceste momente foarte grele, putem înţelege mai bine cât de importantă este libertatea mass-media, cât de important este rolul jurnaliştilor. Nici nu realizăm câţi jurnalişti curajoşi şi-au făcut meseria pe teren, fără de care nu am avea informaţiile despre ceea ce se întâmplă", spune reprezentanta OSCE.

Ribeiro face referire şi la importanţa accesului la informaţii publice.

"Trebuie să evităm tentaţia de a spune: 'Totul este secret, totul este legat de securitate, aşadar, să îngustăm accesul media şi dreptul de a chestiona activitatea noastră, să îngustăm plaja de informaţii care sunt cu adevărat de interes public'. La final, aşa ceva face foarte mult rău, ne face mult rău nouă tuturor, nu doar jurnaliştilor. Dimpotrivă, vorbim de societate în ansamblul ei. Trebuie să avem constant întrebări, mai ales în situaţii grele, în situaţii extreme, în crize extreme, când este nevoie să luptăm pentru valori, să luptăm pentru principii şi să ne asigurăm că vom continua să le respectăm şi să le protejăm pe acestea", susţine Teresa Ribeiro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel