Pedepse mai severe: Criticii mercenarilor lui Putin vor ajunge la închisoare în Rusia
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Duma a aprobat un proiect de legecare prevede pedepse mai severe pentru cei care discreditează sau răspândesc informații considerate false despre armată și grupul paramilitar Wagner. ”Îi protejăm pe cei care își riscă viața pentru siguranța noastră”.

Nu doar armata, ci și paramilitarii grupului Wagner nu mai pot fi criticați în Rusia. Duma a aprobat o lege care prevede pedepse mai lungi cu închisoarea pentru oricine găsit vinovat de discreditarea armatei Moscovei, extinzând prevederea și asupra celor care sunt considerați mercenari ai lui Vladimir Putin și care luptă nu numai în Ucraina, ci și în diferite țări aflate în conflict.

”Această inițiativă îi va proteja pe toți cei care își riscă viața astăzi pentru a asigura securitatea țării și a cetățenilor noștri”, a declarat Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat, Camera Inferioară și unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin. ”Pedeapsa pentru contravenienți va fi severă”, a garantat el.

În prezent, ”discredintarea” armatei poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, în timp ce răspândirea cu bună știință de informații false despre aceasta poate duce la o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Potrivit Europa Today, peste 5.800 de dosare penale au fost deschise în Federația Rusă în ultimul an împotriva unor persoane acuzate că au discreditat forțele armate. Criticii Kremlinului, precum Ilya Yashin, au fost condamnați până la opt ani și jumătate de închisoare pentru condamnarea invaziei Ucrainei.

Un proiect de lege, văzut de Reuters, a arătat o serie de pedepse cu închisoare severe, dar mai scurte. Textul spune că pedeapsa minimă pentru oricine găsit vinovat de distribuire de informații false sau de discreditare a armatei va fi majorată de la trei la cinci ani. 

Dacă astfel de acțiuni ar avea ca rezultat moartea, deteriorarea sănătății sau interferența cu infrastructura critică, pedeapsa ar fi majorată de la cinci la șapte ani. Pedeapsa de 15 ani de închisoare pentru diseminarea cu bună știință a unor astfel de informații rămâne în vigoare.

Dacă proiectul de lege va trece revizuirea parlamentară finală pe 14 martie, apoi va primi verde de la camera superioară și acordul lui Putin, legea va fi extinsă pentru a oferi protecție pentru prima dată mercenarului Wagner. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel