Pedeapsa cu moartea fierbe Parlamentul European. Viktor Orban a stârnit reacții aprinse
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a apărat marți, în Parlamentul European, dreptul țării sale de a dezbate reintroducerea pedepsei cu moartea. 

Declarația premierului Viktor Orban a stârnit reacții aprinse din partea unor aleși europeni.  Comisia Europeană a reacționat și a reamintit că abolirea pedepsei cu moartea este "o condiție prealabilă pentru aderarea la UE" și pentru a rămâne în blocul comunitar.

Prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a subliniat, marți, în prezența lui Viktor Orban, că "reintroducerea pedepsei capitale ar duce la aplicarea articolului 7 al tratatului" fondator al UE, respectiv la sancțiuni împotriva Budapestei. Dacă va fi cazul, "nu vom ezita nicio secundă" să declanșăm această procedură, a avertizat el.

"Nu totul este scris în marmură, sunt reguli scrise de om și nu de Dumnezeu deci ele pot fi modificate", a replicat Viktor Orban. "Ne vom bate pentru această libertate fundamentală care este libertatea de a gândi", a insistat prim-ministrul de la Budapesta.

"Vă antrenați țara într-o derivă autocratică total incompatibilă cu valorile noastre umaniste și democratice europene", a spus fostul șef al diplomației belgiene și fost comisar european, Louis Michel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel