Data publicării:
Persoanele cu exces ponderal se pot infecta mai repede cu SARS-CoV-2
Obezitatea și supraponderabilitatea la adulți crește șansele ca o persoană să se infecteze cu SARS-CoV-2.
Persoanele cu un indice al masei corporale (BMI) mai mare sunt predispuse la a se infecta cu SARS-CoV-2, relatează Sky News. Concluziile aparțin unui studiu al centrului medical Chaim Sheba, din Israel. Se pare că pacienții cu un BMI între 25 și 29,9 sunt cu 20% mai predispuși la a se infecta cu COVID-19.
Pentru persoanele obeze, cu un BMI între 20 și 39,9, șansele de a se infecta cu COVID-19 sunt cu 27% mai mari. Situația devine mai gravă pentru persoanele cu obezitate morbidă, care au un BMI peste 40. Șansele lor de a se infecta cu COVID-19 cresc vertiginos la 86%, Sky News.
La studiu au paticipat 26.030 de persoane care au fost testate în perioada 16 martie - 31 decembrie 2020. Dintre aceștia, 1.178 de pacienți au fost testați pozitiv la infecția cu noul coronavirus. Chiar și după ce au fost luați în calcul factori precum vârsta, genul sau afecțiunie medicale preexistente, legătura dintre obezitate și infecția cu SARS-CoV-2 a rămas evidentă.
„Cu cât valoarea BMI crește mai mult, cu atât cresc șansele ca o persoană să se infecteze cu COVID-19, chiar și după ajustarea rezultatelor în funcție de alți factori”, au consluzionat autorii studiului.
Sedentarismul, factor de risc în cazul COVID
Lipsa exerciţiilor fizice este asociată cu un risc crescut, în caz de COVID-19, de a face o formă mai severă şi de a muri, potrivit unui studiu realizat pe circa 50.000 de pacienţi.
Persoanele care au fost inactive fizic cel puţin doi ani înaintea pandemiei sunt mai susceptibile de a fi spitalizate, de a necesita terapie intensivă şi de a muri din cauza COVID-19 decât pacienţii care au urmat în mod constant recomandările de activitate fizică, potrivit acestei cercetări, publicate în British Journal of Sports Medicine.
Obezitatea, inamicul copiilor
În unele țări din regiunea europeană a OMS, 1 din 3 copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani trăiește cu supraponderalitate sau obezitate. Țările mediteraneene au cele mai mari rate de obezitate, se arată într-un comunicat de presă al Organizației Mondiale a Sănătății.
Acestea sunt câteva dintre concluziile unui nou raport al OMS al Inițiativei europene de supraveghere a obezității în copilărie (COSI) cu privire la a patra rundă de colectare a datelor (2015-2017), prezentat la Congresul european de obezitate din această săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News