Pe urmele copilului minune din Ardeal, Carl Filtsch
Triarte, Institutul Cultural Român, Fundația Michael Schmidt și UNMB vă invită la o călătorie inedită „Pe urmele copilului minune din Ardeal“. Povestea vieții unui copil genial născut la Sebeș care a devenit elevul preferat al marelui Chopin, dar pe care istoria l-a uitat...
Carl Filtsch s-a născut în anul 1830 și, în scurta sa viață, a cucerit cu talentul său pianistic întreaga Europă între anii 1835 si1845. Muzica lui este minunată, iar povestea de viață impresionantă.
Vom descoperi împreună geniul lui Carl Filtsch prin intermediul a doi tineri pianiști, Ștefan Prețuleac (15 ani) și Andrei Preda (18 ani), care vor interpreta muzica lui în cadrul unui spectacol audiovizual.
Spectacolul va avea loc joi, 25 mai, începând cu ora 18.30, la Sala de Operă și Multimedia a Universității Nationale de Muzică București, accesul din Str. Știrbei Vodă.
Carl Filtsch, născut la Sebeş în anul 1830, a fost una din cele mai importante personalităţi muzicale ale secolului al XIX-lea.
Din păcate pentru lumea muzicală, Carl Filtsch a murit la doar 15 ani, în 1845, la Veneţia, răpus de o boală incurabilă.
A avut un destin încununat de succes, copilul devenind o personalitate notabilă a muzicii clasice. Încă de la o vârstă fragedă, talentul său a impresionat nume consacrate ale muzicii, precum Chopin şi Liszt. Muzica sa a răsunat în sălile de bal ale împăratului Ferdinand I al Austriei sau ale tinerei regine Victoria. Micuţul Carl a început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor (preot) evanghelic în Sebeşul Săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph. A debutat în public în februarie 1841 la ”Wiener Musikverein”. Succesul său răsunător a fost continuat într-un turneu din Budapesta până la Sibiu.
În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frédéric Chopin la Paris. Pentru o vreme Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el a rămas o altă frază celebră: „Dacă micuţul acesta va începe să cânte în turnee, va trebui să-mi închid prăvălia”. Chiar şi Chopin a făcut o remarcă după ce Carl Filtsch a interpretat unul din concertele pentru pian compuse de el: „Dumnezeule, ce copil. Până acum, nimeni nu m-a înţeles aşa ca el...” Toate revistele muzicale din Viena, Paris şi Londra au publicat numeroase recenzii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News