Pe ultima sută de metri, Donald Trump a promulgat o lege importantă pentru sport
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
AGERPRES.
AGERPRES.
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a promulgat Legea Rodcenkov, un act normativ controversat care permite justiţiei americane să judece în afara graniţelor sale pe oricine este implicat într-un caz internaţional de dopaj, transmite AFP.

Această lege permite urmărirea penală şi impunerea unor pedepse cu închisoarea de până la zece ani şi amenzi de până la un milion de dolari pentru toate persoanele, indiferent de naţionalitatea lor, implicate într-un sistem internaţional de dopaj.

Textul a fost întâmpinat cu scepticism de mulţi actori internaţionali, inclusiv de Agenţia Mondială Antidoping (WADA), care a încercat să se opună susţinând că îi va submina capacitatea de a-şi îndeplini misiunea de reglementare globală antidoping. WADA a fost deosebit de îngrijorată de faptul că legea ar încuraja alte ţări să îşi creeze propria jurisdicţie extrateritorială din motive politice.

Legea Rodcenkov este numită după fostul director al laboratorului antidoping din Moscova, cel care a dezvăluit dopajul organizat din Rusia şi care a fugit în Statele Unite. Textul a fost adoptat în octombrie 2019 în Camera Reprezentanţilor, apoi de Senat luna trecută, transmite Agerpres.

Exilat acum în Statele Unite, unde are statutul de martor protejat, Rodcenkov a devenit cunoscut de marele public în 2016, când a dezvăluit că Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci au fost scena unor înşelăciuni sistematice în favoarea ruşilor, care au încheiat pe primul loc în clasamentul pe medalii.

Cu sprijinul republicanilor şi democraţilor, legea vine ca un răspuns la reacţiile considerate insuficiente ale WADA şi Comitetului Olimpic Internaţional (COI) pentru a sancţiona Rusia pentru politica sa frauduloasă în materie de dopaj între 2011 şi 2015.

La sfârşitul lunii noiembrie, Moscova şi-a exprimat "îngrijorarea" faţă de adoptarea acestei legi în Congresul american. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este "extrem de critic faţă de orice încercare a Statelor Unite de a-şi extinde jurisdicţia în alte ţări".

În decembrie 2019, Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a suspendat Agenţia Rusă Antidoping (RUSADA) pentru patru ani, deoarece laboratorul antidoping de la Moscova a manipulat unele fişiere înainte de predarea lor către investigatori. Rusia a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) împotriva acestei decizii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel