Data actualizării:
Data publicării:

Pe simeze

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Expoziţie de pictură contemporană: Vasile Pop Negreșteanu - "Semne din lada cu zestre"


Muzeul Naţional Cotroceni organizează astăzi, la orele 18.00, în spaţiile medievale, vernisajul expoziţiei de pictură contemporană Semne din lada cu zestre, a artistului plastic Vasile Pop Negreșteanu. El aduce în atenţia publicului o nouă etapă creativă: aceea a abstracţionismului înţesat cu simboluri tradiţionale din ţinutul natal al Ţării Oaşului. 

Expoziţia va include picturi în ulei, precum şi obiecte de avangardă definitorii pentru o nouă etapă care îl repoziţionează pe artist din zona figurativului în cea a abstractului simbolic, tradiţional. 

Expoziţia este curatoriată de Doina Mândru, istoric şi critic de artă.

Vasile Pop Negreșteanu este un pictor îndelung familiarizat cu Palatul Cotroceni. În anii restaurării, a participat la redecorarea interioarelor cu picturi specifice unei reşedinţe regale, inspirându-se din arta barocă a secolului al XVII-lea, dar şi din recuzita neoclasică a picturii de secol XIX, adăugând câteva elemente din tapiseriile franceze stil „Verdure”.

În intervalul 1982-1989 a realizat lucrări de pictură monumental-decorativă la actualul Palat Prezidențial Cotroceni (Salonul Brâncovenesc, Salonul Corvinilor și Salonul Transilvănean) și zece lucrări de pictură la Muzeul Național Cotroceni. 

 Lucrările artistului se regăsesc în colecţii particulare din România, din Argentina, Anglia, Belgia, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Olanda, Suedia, Spania, Grecia, S.U.A, Israel, Turcia și Cipru. Acesta a obținut numeroase premii în țară dar și în străinătate, iar în anul 2006 a fost declarat Cetăţean de Onoare al oraşului Negreşti-Oaş.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 9 februarie – 19 martie 2017. 

 

Light Falls: Dragoș Bădiță la Galeria Anca Poterașu, București


Vineri, 3 februarie, la ora 19:00, va fi vernisată, la Galeria Anca Poteraşu, expoziţia Light Falls a artistului Dragoş Bădiţă, curatoriată de Cristina Stoenescu.. 

“Retina este arsă infinitezimal de lumină. Orice act de a vedea este totodată și orbire”.

 

 

Lucrările lui Dragoș Bădiță creează o cosmologie proprie, atât spirituală cât și profană, o căutare care nu mai ține nici de domeniul științific, nici de cel sacru, ci de o alternativă a filosofiei naturale. O căutare artistică ce nu își propune supra-scrierea istoriei, ci redefinirea mirării ca acțiune principală a descoperirii.

Spațiul în care are loc acest proces este inundat la început de imagini vii, referențiale, ca apoi să se abandoneze unui întuneric cald, vibrant. Treceri prin schimbări de lumină, de la difuz la întuneric, dintre claritatea imaginii care arde prin pigment albastru până la confluențe de cerneală absorbite de hârtie, fac pupila să pulseze, să se dilate în căutarea indiciilor vizuale.

Expoziția Light Falls prezintă seria de picturi în cerneală realizate în rezidența Fjuk Art Centre, din Husavik/ Islanda, la care Dragoș Bădiță a participat în 2015. Peisajului străin, aproape extra-planetar, i se opun lucrări inspirate de casa de la țară a artistului, de locuri și elemente familiare. Lucrarea video Vertigo (2016) realizată în frecventele excursii în natură, inversează această familiaritate, creând alte puncte cardinale în spațiul expozițional. În același timp, lucrările în ulei pe hârtie, realizate în 2016, transmit provocări vizuale în stilul lui Magritte, păstrând însă compasiunea liniilor fragile pe care Dragoș Bădiță le infuzează în creațiile sale.

Seria picturilor de ulei pe hârtie complementează seria peisajelor în cerneală printr-un joc de compensare – textură și fluiditate, culoare care arde și cerneală care curge, iluzii create din prea mult și o singurătate pașnică. Fiecare mediu de exprimare permite o altă prezență a luminii și o altă vibrație a culorii, pe o lungime de undă care evadează suprafețele picturale ca apoi să se scufunde în ochiul care caută și în privirea care se pierde. Imaginile sunt inspirate de experiențe profund personale, exacerbate până la renunțare totală. De la peisajele islandeze redate în cerneală, până la cerul înstelat oglindit într-o apă stătătoare, corpusul de serii și lucrări glisează între alienare și melancolie, între căutare și abandon, între jocuri de percepție pre-condiționată și claritate monocromă. Până când vedem.

Ramurile lui se hrănesc precum rădăcini în solul albastru, de unde absorb lumina care cade, îngropată acum în noi, cei ce privim arborii inversați.

Expoziţia va fi deschisă până la 15 martie.

 

“Partituri arhitecturale” – Expoziție de George-Paul Mihail


Marți 7 februarie, la ora 18.00, la sediul Institutului Italian de Cultură, artistul George-Paul Mihail prezintă “portrete arhitecturale” ale unor cunoscute capodopere ale arhitecturii italiene.

 

 

Născut în Bucureşti la 31 mai 1941, George-Paul Mihail a studiat la Institutul de Arte Plastice „N.Grigorescu” din Bucureşti, absolvit în 1965. Și-a început activitatea expozițională în 1967, iar din 1968 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A expus în România, dar și în străinătate (Germania, Franța, Italia, Spania, Austria, Belgia, Polonia, Turcia, Egipt, Canada). În Italia, a expus la Accademia di Romania de la Roma (1983, 1994) și la Institutul Român de la Veneția (2006). A câștigat Premiul criticii la cel de-al XIII-lea Festival Internaţional de Artă Contemporană de la San Remo (2005-2006). A expus la Galeria Pergola Arte de la Florenţa în 2008, iar în decembrie 2012  a primit premiul Lilly Brogi La Pergola Arte pentru întreaga carieră artistică la concursul „Lilly Brogi La Pergola Arte” ed. a V-a, organizat la Florenţa.

 

Expoziţie de pictură Eugen Vutescu şi Vladimir Ene la Galeria “Căminul artei”


Astăzi, la ora 18.00, la Galeria “Căminul Artei” din Bucureşti, va avea loc vernisajul expoziţiei artiştilor Eugen Vutescu şi Vladimir Ene, ce va fi deschisă până în 13 februarie. 

 


Vladimir Ene (n. 1955) a absolvit Institutul de Arte Plastice “N. Grigorescu” din Bucureşti, secţia Pictură, clasa Ion Sălişteanu. A participat la expoziţii naţionale şi internaţionale, a executat lucrări de grafică de carte şi publicitară pentru diverse edituri din ţară, pentru firme româneşti şi străine.

Expozitii de grup: 1983, Franţa, La Rochele; 1985, Spania, Concursul International de Desen Juan Miro, Barcelona; 1992, Luxemburg şi Germania, Beratzhausen; 2004, Franţa, European House of Arts, Bacilly. 

Expoziţii personale: 1992, 1993, 1998, Bucureşti; 1999, Franţa, Nantes; 1995 – 2004, Germania, Beratzhausen.

Lucrări de artă monumentală: 2004, pictură parietală cu temă religioasă, Germania, Hinterzhof; 2005, Nibelungenschif, sculptura, Germania, Beratzhausen.

Eugen Vutescu (n. 1982) a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”, din Bucureşti. Expozitii: 2007 - expoziţie de grup, Galeria Artis, Bucureşti, 2009 - expoziţie personală de pictură şi obiect, Galeria Lina, Bistriţa; 2010 - expoziţie personală Destrupări, Institutul Cultural Român, Bucureşti.

 

Diccionario de Colombianismos. Nueva expedición al patrimonio léxico colombiano


Ambasada Columbiei în Polonia, asigurând reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Columbia în România, şi Instituto Cervantes din București organizează în perioada 30 ianuarie - 17 februarie 2017, în sala de expoziţii a Instituto Cervantes, expoziţia Diccionario de Colombianismos. Nueva expedición al patrimonio léxico colombiano (2015 – 2017)

Dicţionarul de cuvinte specifice limbii din Columbia conţine pestre 10.000 de intrări de cuvinte şi expresii ale spaniolei columbiene, provenind din diverse regiuni ale Columbiei, cuvinte folosite frecvent în prezent. E vorba despre lexic general, colocvial, juvenil, referitor la folclor, floră şi faună. Cea mai recentă ediţie a dicţionarului cuprinde pestre 3.500 de termeni, 4.500 de definiţii şi 3.000 de exemple.

Expoziţia reprezintă un mic exemplu al acestei cercetări academice în domeniul spaniolei vorbite în Columbia. Cercetătorii care au lucrat la proiect sunt, în marea lor majoritate, foşti studenţi de Master de Lingvistică la prestigiosul Institut "Caro y Cuervo", foşti bursieri ai Fundatiei Carolina la Master-ul Şcolii de Lexicografie Hispanica sub egida Academiei Regale Spaniole, precum şi foşti şi actuali bursieri ai Agenţiei Spaniole pentru Cooperare Internaţionala şi Dezvoltare (AECID) în cadrul programului de rezidenţe de formare la Academia Columbiană de Limba Spaniolă (2010-2015).

 

 

Cu prilejul vernisajului a fost proiectat documentarul Gabo - la magia de lo real, realizat de Justin Webster, un film despre îndrăgitul scriitor columbian Gabriel García Márquez.

Filmul este o co-producţie Spania - Marea Britanie - Columbia, 2015, premiat drept cel mai bun documentar la Ediţia Premiilor Gaudi în 2015. Filmările au început la câteva luni după moartea scriitorului şi au avut loc la Bogotá, apoi la Aracataca, Sucre, Cartagena de Indias, Barranquilla şi după aceea la Paris, Londra, Barcelona şi New York. Printre cei care vorbesc despre marele Gabo se numără Juan Gabriel Vásquez, scriitor columbian; Jaime García Márquez, fratele de Gabo; Aída García Márquez, sora de Gabo; Gerald Martin, biograful lui Gabriel García Márquez; Plinio Apuleyo Mendoza, scriitor; Jon Lee Anderson, jurnalist; Carmen Balcells, agent literar; César Gaviria, ex-preşedinte al Colombiei; Bill Clinton, ex-preşedinte al S.U.A.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel