Pe Insula Paștelui a fost descoperită o nouă statuie misterioasă Moai / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
O nouă statuie Moai a fost găsită îngropată într-un albia uscată a unui lac pe Rapa Nui, cunoscută și sub numele de Insula Paștelui. Echipa care a descoperit capul de piatră crede că ar putea fi și mai multe în albia lacului care așteaptă să fie dezvăluite după ce schimbările climatice au dus la secarea acestuia.

Statuia a fost găsită la începutul acestei săptămâni, potrivit lui Ma'u Henua, grupul care supraveghează parcul național Rapa Nui, conform IFL Science.

„Pentru oamenii de pe Rapa Nui, este [o] descoperire foarte, foarte importantă”, a declarat vicepreședintele Ma'u Henua, Salvador Atan Hito, pentru Good Morning America.

„Pentru că este aici în lac și nimeni nu știa că există. Chiar și strămoșii, bunicii noștri nu știau despre acesta”, a spus el.

Sculptura – realizată din rocă vulcanică solidificată – este mai mică decât multe dintre cele aproape 1.000 de statui găsite pe insulă. Statuile au fost transportate pe insulă prin mijloace neconfirmate. Există relatări ale locuitorilor că statuile „umblau” sau erau „înzestrate cu puterea de a se plimba în întuneric”. Deși acest lucru sună absurd, există o teorie prezentată într-o lucrare din 2013 conform căreia statuile au fost într-adevăr plimbate pe insulă.

Nu se știe de ce acest Moai special a fost plasat în albia lacului, dar descoperirea ar putea însemna că s-ar putea să nu fie ultima statuie găsită.

„În condițiile uscate pe care le avem acum, s-ar putea să găsim mai multe”, a spus profesorul de arheologie la Universitatea din Arizona, Dr. Terry Hunt, pentru Good Morning America.

„Au fost ascunse de stuful înalt care crește în albia lacului. În plus, prospectarea cu ceva care poate detecta ce se află sub suprafața pământului ne poate spune că există, de fapt, mai mulți Moai în sedimentele din albia lacului. Când există un Moai în lac, probabil că sunt mai mulți”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel