PDL dă examen cu Apostu
Cazul primarului de la Cluj, retinut de DNA, se transforma pentru PDL, in general, si pentru premierul Emil Boc, in special, intr-un examen extrem de important. Acest demnitar local acuzat de luare de mita, in mod continuat, in complicitate cu sotia sa si, evident, cu mai multi oameni de afaceri, este membru PDL si a fost sustinut de acest partid in campania electorala, pe care de altfel a si castigat-o detasat. In al doilea rand, Sorin Apostu nu este un primar oarecare, ci este cel mai inalt dregator al Clujului. Orasul in care, anterior, primar a fost Emil Boc. Care i-a predat lui Apostu succesiunea. In plus, Emil Boc este, in acest moment, si presedintele PDL, deci principalul responsabil pentru o eventuala masura de reactie rapida la nivelul partidului. Ce va face PDL? Cum va proceda domnul Emil Boc?
Pana in prezent, cel putin aparent, PDL s-a conformat unei cutume, initiata de Monica Macovei, in perioada de trista amintire cand aceasta a detinut portofoliul Justitiei. Teoria doamnei Monica Macovei a fost ca un reprezentant al unui partid politic, indiferent de ce rang e el, indiferent, deci, ce demnitate ocupa, in momentul in care este cercetat penal trebuie sa demisioneze sau trebuie sa fie demis. Sa se puna, prin urmare, la dispozitia Justitiei intr-o modalitate care sa nu-i mai permita sa beneficieze, in vreun fel, de avantajele functiei detinute influentand astfel in favoarea sa ancheta. Aparent, aceasta cerinta este logica. Pare, in acelasi timp, a fi si o chestiune de onoare. In momentul in care onorabilitatea ta este pusa sub semnul intrebarii, faci pasul inapoi pentru a nu leza interesele institutiei.
In realitatea romaneasca, insa, o asemenea cutuma a produs victime. Mai ales atunci cand, in unele situatii, cutuma a fost ridicata la rang de lege. Cum se intampla in cazul ministrilor. Sa nu uitam ca am avut mai multi ministri care au trebuit sa-si paraseasca functiile sub presiunea Presedintelui Traian Basescu si prin utilizarea anterioara a procurorilor, in cazul carora s-a dovedit ca au existat dosare fabricate. Pur si simplu in scopul compromiterii lor. Exemplele sunt mai multe dar cel mai elocvent caz de acest fel este al liberalului Teodor Atanasiu, care a trebuit sa abandoneze functia de ministru al Apararii, sub o acuzatie falsa. Asadar, acest instrument al demisiei ori demiterii fortate ori a demisiei de onoare a fost intens utilizat ca instrument de rafuiala politica impotriva adversarilor PDL ori al Presedintelui Traian Basescu.
Citește mai multe pe Corect News
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News