Data publicării:

Patru semne că beți prea multă apă. Care este cantitatea recomandată și ce riscați la o supradozare

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @user15149018
FOTO: Freepik @user15149018
Câtă apă trebuie băută pe zi și care sunt semnele unui consum excesiv de apă.

A ne menține hidratați este foarte important pentru o stare de sănătate optimă, știută fiind legătura dintre cele două. Specialiștii recomandă 40 ml de apă/kg corp, adaptată în funcție de activitatea pe care o face fiecare, dar și de temperatura mediului.

Mai mult decât atât, în perioada de caniculă, trebuie să acordăm o atenție deosebită și aportului de electroliți, căci o cantitate mare de apă va duce la eliminarea sărurilor minerale, prin transpirație și prin urină.

Supradozarea cu apă poate provoca simptome care variază de a ușoare și puțin deranjante până la unele care pot pune viața în pericol.

Vestea bună este că, deși consumul a câteva pahare în plus față de hidratarea ta obișnuită poate duce la o creștere a vizitelor la baie, supradozarea ușoară nu te va aduce aproape de riscul extrem.

Însă, a bea prea multă apă poate duce la o condiție medicală, numită hiponatremie, care reprezintă o scădere periculoasă a nivelului de sodiu (natriu) din sânge.

Între sodiul și potasiul din sânge trebuie să existe un echilibru electrolitic, iar hiponatremia, cauzată de consumul în exces de apă, duce la umflarea celulelor, fapt care poate provoca probleme majore în special la nivelul celulelor cerebrale, respectiv schimbarea stării mintale care poate progresa până la convulsii sau comă, potrivit Cleveland Clinic.

4 semne că beți prea multă apă

Culoarea deschisă a urinei

Culoarea urinei, dar și mersul des la toaletă sunt doi indicatori care arată nivelul de hidratare.

Astfel, dacă urina este limpede de cele mai multe ori, poate fi un semn că beți prea multă apă într-un timp scurt sau că, în general, consumați puțin prea multe lichide. 

Urinări frecvente

Mergi la baie mai des decât de obicei? Poate însemna că bei prea multă apă. Consumul de cofeină și de alcool poate provoca, de asemenea, urinări mai frecvente.

"În medie, oamenii urinează de 6 până la 8 ori pe zi, deși a urina de până la 10 ori pe zi este în sfera normalului pentru cei care beau apă și au performanțe înalte", spune dieteticianul Kristin Koskinen, citat de Eating Well.

Senzație de balonare sau greață

”Rinichii au limitări în ceea ce privește cantitatea de apă pe care o pot excreta în același timp, care este de aproximativ 800 până la 1.000 de ml/oră. Orice depășește această cantitate blochează corpul cu apă”, mai spune Koskinen.

Iar această cantitate de apă rămasă în corp să senzația de balonare, dar și una de greață.

Astfel, dacă gândul de a bea mai multe lichide vă dă o senzație de disconfort la nivelul stomacului, acesta poate fi un semn că nu trebuie să mai consumați lichide.

Durere de cap sau ”ceață” pe creier

Nivelul de sodiu scade cu ușurință atunci când organismul se îmbibă cu apă, ceea ce determină umflarea celulelor.

Deoarece creierul este închis în craniu, aproape că nu există spațiu pentru ca celulele să se extindă, iar aceasta creează presiune, provocând dureri de cap și chiar ”ceață” pe creier.

De asemenea trebuie reținut faptul că și deshidratarea poate duce la dureri de cap, astfel că este important să acordați atenție obiceiurile de hidratare, dar și să vă adaptați în consecință.

Citește și: Top sfaturi cum ne protejăm de caniculă. Recomandările cardiologului Florin Mitu pentru zilele toride de vară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel