Data publicării:

Patru milioane de copii, inclusiv din România, împinşi în sărăcie de războiul din Ucraina, potrivit UNICEF

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Războiul din Ucraina şi creşterea inflaţiei au împins în sărăcie peste 4 milioane de copii din Europa de Est şi Asia Centrală, inclusiv din România, potrivit unui raport difuzat luni de agenţia Naţiunilor Unite pentru copii UNICEF, citat de DPA.  

Cifra, reprezentând o creştere de 19% faţă de 2021, arată că minorii "poartă cea mai grea povară" a conflictului, notează UNICEF.

Studiul include date din 22 de ţări din regiune.

Impactul războiului a fost deosebit de grav pentru copiii din Rusia şi Ucraina. În Rusia, 2,8 milioane de copii trăiesc în gospodării sub pragul sărăciei, potrivit studiului. În Ucraina, o jumătate de milion de copii trăiau în sărăcie, urmată de România cu 110.000 de copii.

Creşterea puternică ar putea conduce la moartea a 4.500 de copii înainte de împlinirea unui an de viaţă, a avertizat UNICEF.

Directorul regional pentru Europa şi Asia Centrală Afshan Khan a apreciat că consecinţele economice ale războiului au un impact devastator asupra copiilor.

"Copiii din întreaga regiune sunt 'măturaţi' de acest război groaznic. Dacă nu sprijinim aceşti copii şi familii acum, creşterea abruptă a sărăciei copiilor va conduce aproape sigur la pierderea de vieţi, educaţie pierdută şi viitor pierdut".

Unul din trei copii născuţi şi crescuţi în sărăcie îşi va trăi viaţa ca adult în sărăcie, conducând la un ciclu intergeneraţional de dificultăţi şi lipsuri, notează studiul.

"Trebuie să protejăm şi să extindem sprijinul social pentru familiile vulnerabile înainte ca situaţia să se înrăutăţească şi mai mult", a mai spus Khan. 

China vrea o populație și mai mare. Beijingul va încerca să crească rata natalităţii ca răspuns la îmbătrânirea populaţiei

China va adopta politici de creştere a ratei natalităţii, a declarat duminică preşedintele Xi Jinping, în timp ce factorii de decizie politică se tem că un declin iminent al populaţiei chineze ar putea afecta a doua cea mai mare economie a lumii, transmite Reuters.

Vom stabili un sistem de politici de stimulare a natalităţii şi vom urmări o strategie naţională proactivă ca răspuns la îmbătrânirea populaţiei, a declarat Xi duminică în faţa a circa 2.300 de delegaţi din toată ţara, în discursul de deschidere a Congresului Partidului Comunist de la Beijing, care are loc o dată la cinci ani.

Deşi China are 1,4 miliarde de locuitori, cei mai mulţi din lume, naşterile vor scădea la un nivel record în acest an, spun demografii, coborând sub 10 milioane de copii faţă de 10,6 milioane anul trecut - deja cu 11,5% mai puţin decât în 2020.

Autorităţile au impus politica unui singur copil din 1980 până în 2015, iar ulterior au permis ca familiile să aibă trei copii, recunoscând că naţiunea se află în pragul unui declin demografic.

Rata de fertilitate de 1,16 în 2021 în China a fost sub standardul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de 2,1 pentru o populaţie stabilă şi printre cele mai scăzute din lume.

În ultimul an, autorităţile au introdus măsuri precum deduceri fiscale, concedii de maternitate mai lungi, asigurări medicale îmbunătăţite, subvenţii pentru locuinţe, bani în plus pentru un al treilea copil şi măsuri drastice împotriva meditaţiilor private costisitoare.

Cu toate acestea, dorinţa femeilor chineze de a avea copii este cea mai scăzută din lume, potrivit unui sondaj publicat în februarie de grupul de reflecţie YuWa Population Research.

Demografii spun că măsurile luate până acum nu sunt suficiente. Aceştia menţionează costurile ridicate ale educaţiei, salariile mici şi programul de lucru extrem de lung ca fiind probleme care trebuie încă abordate, împreună cu politicile COVID-19 şi preocupările legate de creşterea economică, notează Agerpres. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel