Data publicării:

Patru ipoteze, verificate în cazul ”Focoaselor”

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Autoritățile păstrează o tăcere suspectă în Cazul ”Focoaselor” , respectiv furtul a patru lăzi cu dispozitive militare dintr-un tren păzit de Jandarmerie. După spargerea depozitului de arme de la Ciorogârla, ministrul Apărării a intervenit promt, ordonând  mai multe demiteri în sistem. Au fost dați afară șeful Statului major al Forțelor Aeriene, general locotenent Constantin Croitoru, șeful Direcției Contrainformații din cadrul MApN, generalul de brigadă Ion Ungureanu, șeful Direcției Contrainformații din cadrul Forțelor Aeriene, Maricel Popa și alți câțiva colonei. Acum, strategia tăcerii urmează unui comunicat prin care ministerul Apărării și Jandarmeria anunțau că este vorba doar de furtul unor piese metalice, fără importanță. Minimalizarea incidentului ar putea ascunde grave nereguli în sistemele de pază sau urmărește protejarea șefului Jandarmeriei, instituție importantă în susținerea regimului politic. Care ar fi ipotezele cele mai probabile în acest caz?

Un sabotaj din interior  poate fi  luat în calcul

Ţinând cont că Ministerul Administraţiei şi Internelor trebuie să dea oameni afară, este posibil un sabotaj pentru a arăta ce se întâmplă în cazul în care va fi o lipsă de cadre. Astfel, acest furt ar putea fi un mesaj transmis ministrului Igaş pentru a vedea ce se întâmplă atunci când paza nu este asigurată de suficienţi oameni. Această ipoteză este susţinută de faptul că, la acest transport, au fost detaşaţi 10 jandarmi, iar trenul avea 16 vagoane. În mod normal un astfel de transport este însoţit de câte doi jandarmi la fiecare vagon. Un alt argument în favoarea acestei ipoteze este faptul că atacul a fost unul destul de precis, iar o astfel de informaţie nu putea veni decât din partea celor care au organizat transportul. În plus atacul asupra transportului a avut loc în urmă cu aproape 30 de ore şi până în acest moment se fac verificări.

O firmă de armament rivală doreşte discreditarea fabricii din România

Atacul poate fi unul programat, cu bătaie lungă. Dacă o firmă rivală doreşte să discrediteze firma de armament de la Braşov aceasta este o cale de acțiune. Fiind o piaţă cu circuit închis, zvonurile circulă foarte repede şi pot ajunge la urechile cui trebuie să audă despre nesiguranţa transporturilor provenite de la firma de armament de la Braşov.

Bulgarii au pus arme în plus la transport şi au venit pentru a-şi acoperi urmele

Această ipoteză ar fi justificată de numărul jandarmilor şi locul producerii incidentului. Din punctul de vedere al numărului de jandarmi, situaţia ar fi putut sta în felul următor. Actele semnate de MAI asigurau un anumit număr de jandarmi pentru paza trenului, dar ceea ce a fost în plus nu a mai intrat în atribuţia lor. De asemenea şi locul producerii incidentului este suspicios. Este clar că s-a produs în apropiere de Giurgiu pentru că altfel s-ar fi observat mai repede. Ipoteza prinde contur având în vedere că de la Giurgiu până în Bulgaria este o distanţă foarte mică.

Ipoteza unui atac la întâmplare este puțin probabilă

Se ştie că în România se mai fură din trenuri, dar acesta este primul atac cu astfel de implicaţii. Hoţii de acest gen sunt experimentaţi şi ştiu că nu se atacă vagoane care au sigiliu, pentru că sunt bine păzite. De aceea ipoteza clasicilor hoţi de marfă nu are acoperire. În plus trebuia să aibă un noroc extraordinar pentru a nimeri chiar într-un vagon fără jandarm. Furtul comandat de grupări infracționale sau teroriste, imposibil de scos din calcul în acest moment, ar putea avea implicații grave pentru țara noastră, întrucât ar presupune contacte între hoți și cei de la fabrica de armament sau jandarmi.

UPDATE - Fostul şef de stat major, generalul Mihai Popoescu spune că focoasele pot fi periculoase: "Componenentele unui focos sunt în acceeaşi ladă."

Citeşte şi:

Mecanicul trenului care transporta focoasele a oprit pentru a vinde motorină

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel