Patru bancheri din Elveția sunt acuzați că au ajutat la ascunderea milioanelor lui Putin
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Patru bancheri s-au prezentat într-un tribunal elvețian, fiind acuzați că au ajutat la ascunderea a zeci de milioane de franci elvețieni în numele lui Vladimir Putin.  

Bărbații, care aveau funcții de conducere la sucursala elvețiană a Gazprombank din Rusia, sunt acuzați că l-au ajutat pe Serghei Roldugin – un prieten apropiat al președintelui rus, care a fost descris drept „portofelul lui Putin” – să mute milioane de euro prin conturile bancare elvețiene fără scadența corespunzătoare.

Bărbații – trei ruși și un cetățean elvețian care nu pot fi identificați, în condițiile restricțiilor de raportare elvețiene – s-au prezentat miercuri la tribunalul districtual din Zurich. Ei au negat acuzațiile, scrie The Guardian.

Roldugin, un naș al fiicei celei mai mari a lui Putin, Maria, a plasat 50 de milioane de dolari în conturi elvețiene între 2014 și 2016, fără nicio explicație credibilă cu privire la proveniența banilor. De asemenea, el ar fi plănuit să pompeze mai mult de 10 milioane de dolari pe an în conturi elvețiene printr-o rețea complexă de companii-fantomă.

Procurorii elvețieni au declarat instanței că bancherii nu au făcut suficient pentru a determina identitatea adevăratului beneficiar efectiv al fondurilor.

Roldugin a fost desemnat oficial proprietarul a două conturi deschise la Gazprombank Elveția în 2014. Cu toate acestea, nu existau dovezi care să demonstreze sursa fondurilor Roldugin.

Roldugin, violoncelist și dirijor, a declarat anterior pentru New York Times că nu este un om de afaceri și cu siguranță nici milionar.

„Toate dovezile sunt contrare faptului că Serghei Roldugin este adevăratul proprietar al activelor”, a declarat procurorul Jan Hoffmann în instanță.

Avocatul apărării Bernhard Lötscher a spus că nu există nicio dovadă că Roldugin nu este proprietarul real al activelor. „Îndoielile cu privire la identitatea adevăratului proprietar nu sunt suficiente din punct de vedere al dreptului penal”, a spus el instanței.

În rechizitoriu se spune: „Este bine cunoscut faptul că... Putin are oficial doar un venit de 100.000 de franci elvețieni și nu este bogat, dar de fapt are active enorme care sunt administrate de persoane apropiate lui... Bunurile declarate nu erau în general în niciun fel plauzibil ca bunurile proprii ale lui Roldugin.”

Putin a spus anterior că Roldugin este un prieten, un muzician strălucit și un binefăcător care a câștigat sincer niște bani dintr-un pachet minoritar într-o companie rusă.

Kremlinul a respins anterior sugestiile conform cărora fondurile lui Roldugin sunt legate de liderul rus, drept „Putinofobie” anti-rusă. Se spune că finanțele lui Putin sunt o chestiune publică, deoarece el și-a declarat în mod regulat bunurile și salariul alegătorilor ruși.

Presupusul rol al lui Roldugin de „portofel” pentru Putin a fost dezvăluit în 2016 de Panama Papers, o investigație publicată de The Guardian în colaborare cu alte mass-media, inclusiv Consorțiul Internațional al Jurnaliştilor de Investigație din Washington și ziarul german Süddeutsche Zeitung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel