Patronii bihoreni cer autorităţiilor locale să rezolve problema modernizării aeroportului
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
aeroport oradea
aeroport oradea

Reprezentanţii Asociaţiei Firmelor Bihorene, Patronatului din Industrie şi Comerţ, Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Federaţiei Patronilor Bihor şi cei ai Confindustria Bihor au lansat o scrisoare deschisă prin care cer preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, primarului Ilie Bolojan şi aleşilor bihoreni să abordeze cu prioritate problema modernizării Aeroportului, informează Bihoreanul.

Autor: Adi Stroescu

aeroport oradeaPatronii au reclamat că, în ciuda importanţei sale strategice, aerogara a rămas, după 1989, în afara agendei administraţiei publice locale şi a mediului politic. "Datorită faptului că, de 7 ani de zile, în ciuda semnalelor venite din partea mediului economic, Bihorul nu a intrat pe harta zonelor cu o infrastructură de transport aerian la standarde care permit zborurile internaţionale, judeţul nostru a pierdut numeroase oportunităţi de afaceri. Modernizarea aeroportului şi în principal a pistei de rulare, ar permite o dezvoltare accelerată a Bihorului, cu un impact considerabil în dezvoltarea industriei şi serviciilor turistice", se menţionează în scrisoarea deschisă semnată de conducerile celor şase asociaţii.

Patronatele cer mediului politic să se implice de îndată în atragerea de fonduri europene pentru modernitarea aerogării. "Judeţele de lângă noi, Timiş şi Cluj, au accesat fonduri europene care au avut un aport substanţial la finanţarea activităţilor de modernizare a aerogărilor. Din vara aceasta, Comisia Europeană a comunicat Guvernului României că a inclus Aeroportul Oradea pe lista celor care vor putea primi fonduri europene, deoarece face parte din categoria aeroporturilor de importanţă europeană şi, din acest motiv, trebuie să acţionăm acum pentru a putea accesa fondurile europene de finanţare", cer reprezentanţii firmelor bihorene.

Vor rezultate concrete

Pentru ca demersul lor să aibă finalitate, patronatele organizează joi, 17 noiembrie, de la ora 11, la Hotel Continental, o masă rotundă pe tema relansării Aeroportului, la care sunt invitaţi toţi aleşii bihoreni. Scopul întâlnirii este de a creiona un calendar al acţiunilor care vor fi angajate de mediul politic şi administraţia locală în parteneriat cu patronatele, pentru modernizarea aerogării. "Să stabilim măsurile care se pot lua în această privinţă şi un calendar concret al acţiunilor necesare atingerii obiectivului", solicită patronii.

Pentru a fi siguri de participarea aleşilor la masa rotundă de joi, reprezentanţii întreprinzătorilor, au trimis scrisoarea deschisă tuturor aleşilor bihoreni. "Am ţinut să fim siguri că tot mediul politic a luat la cunoştinţă doleanţele noastre. Vrem ca această întâlnire să aibă rezultete concrete şi nu să fie o acţiune pe care am bifat-o şi gata", a declarat BIHOREANULUI Octavian Dan, directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene.

Aeroportul Oradea se află în administrarea Consiliului Judeţean Bihor, dar la întâlnirea care a avut loc pe 8 octombrie între reprezentanţii AFB şi primarul Ilie Bolojan edilul şi-a manifestat dispobilitatea ca municipalitatea să se implice inclusiv financiar în modernizarea aerogării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel