Patriciu despre datoriile Rompetrol şi moneda euro
Dinu Patricu a declarat că este un drept garantat de contract ca Rompetrol să nu plătească datoriile către stat care, în opinia omului de afaceri, oricum nu au existat vreodată.
[caption id="attachment_13700" align="alignleft" width="300" caption="Sursa foto: www.jurnalul.ro"][/caption]"Faptul că nu le plătesc e un drept pe care îl au prin contract", a spus Patriciu, întrebat de presă de ce nu vor să plătească acţionarii Rompetrol datoriile către statul român. "Datoriile astea n-au existat niciodată. Au fost datoriile statului către el însuşi, dinainte de privatizare. Nu le-am asumat", a mai spus Patriciu.
El a adăugat că datoriile pe care le-a preluat în urma contractului de privatizare erau de 108 milioane de dolari.
"De fapt, erau 285 (n.r. - milioane dolari), dar eu am preferat să rămân cu ele, iar la ele s-au adăugat dobânzi şi penalităţi şi aşa au ajuns la 572 (milioane dolari - n.r.), datorie virtuală, care n-a existat niciodată. A statului către el însuşi", a explicat omul de afaceri. Acesta a adăugat că nu şi-a asumat niciodată datoriile respective, dar a trebuit să găsească o formulă, şi a găsit-o.
"Statul a semnat-o, preşedintele a promulgat-o, să fie sănătos! Dacă statul vinde acţiunile, să fie sănătos! Vinde ce n-a avut. Jumătate din ce? Din ce n-a avut niciodată? Nu există aceste datorii. Aveau dreptul, conform contractului, să le transforme în acţiuni. Conform legii aprobate de Parlament. Le-a transformat în acţiuni. La revedere!", a încheiat Patriciu.
Despre moneda euro, Dinu Patricu a spus că este monedă ”falsă” și foarte volatilă . Intrebat dacă își menține previziunile conform cărora cursul euro ar ajunge la 4,7 lei, Patricu a raspuns: ”Faptul că Banca Naţională ţine în mod fals cursul e greşit. Estimez la mai mult de 4,7-4,8 lei cursul de schimb pentru un euro". De asemnea, acesta a mai adăugat că datorită volatilității monedei, materialele prime sunt cumpărate în dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News