Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I critică atacul lui Putin: Admirăm rezistența acerbă împotriva invadatorului nerușinat / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și-a exprimat dezacordul față de invazia rusă în Ucraina.

Ieri, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, în cuvântul său, s-a referit la evenimentele tragice care se petrec în Ucraina și a cerut încetarea imediată a invaziei și războiului, sugerând o nouă oportunitate de dialog.

„Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos este „Dumnezeul păcii”. Biserica Sa se roagă pentru „pacea de sus”, „pacea lui Dumnezeu, care depășește orice înțelegere” (Fil. d, 7), dar și „pentru pacea lumii”, care este geamănul unit al dreptății. Privim tragedia poporului ucrainean și admirăm rezistența lor acerbă împotriva invadatorului nerușinat.

De asemenea, suntem încântați să vedem reacția curajoasă a cetățenilor ruși la vărsarea de sânge. Solicităm o încetare imediată a focului pe toate fronturile războiului. Violența și războiul nu numai că nu rezolvă diferențele, dar provoacă durere și moarte și creează probleme mai complexe.

Invazia și războiul trebuie să se încheie imediat, acum, și trebuie oferită o nouă oportunitate dialogului, vehiculul păcii prin excelență. Războiul este o încălcare a dreptului internațional, care este acum legea păcii, a spus patriarhul Bartolomeu I, conform OrthodoxTimes.

Patriarhul Daniel, mesaj la începutul Postului Paștelui: Când postești, unge capul tău și fața ta o spală

În Duminica Lăsatului sec de brânză, Patriarhul României a explicat de ce postul nu trebuie înțeles ca o sumă de restricții, ci ca o școală a libertății de a iubi pe Dumnezeu. Părintele Patriarh a spus că postul este ofrandă și act de intimitate, apoi a subliniat că cine postește dar nu se roagă, nu se bucură. Totodată, a arătat și latura biologică a postului când creștinul consumă alimente rezultate din fotosinteză și se hrănește, practic, cu lumină.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

În prima parte a predicii, Patriarhul Daniel a subliniat că „pentru a intra în perioada Postului Sfintelor Paști avem nevoie de smerenia dobândită prin iertarea greșelilor semenilor noștri”, apoi a continuat prin a explica importanța postului în relația personală a omului cu Dumnezeu.

„Evanghelia ne spune că postul este foarte important dacă este făcut cu smerenie, fără dorința de a fi lăudați de oameni: ‹Când postești, unge capul tău și fața ta o spală›. Adică să nu smolească fața, ci s-o spele. Să nu se arate trist, ci bucuros. Să nu se arate oamenilor că postește, având o figură posomorâtă, ci că este cu față curată, adică dorește să comunice cu ceilalți în mod firesc, nu să atragă atenția asupra lui ca și când ceva nefiresc s-a întâmplat” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel