Patriarhul Daniel, mesaj clar: Crucea de pe Cetățuie din Cluj-Napoca nu va fi înlăturată, în pofida lucrărilor de reamenajare a zonei - foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Patriarhul Daniel, mesaj clar: Crucea de pe Cetățuie din Cluj-Napoca nu va fi înlăturată, în pofida lucrărilor de reamenajare a zonei - foto Agerpres
Patriarhul Daniel, mesaj clar: Crucea de pe Cetățuie din Cluj-Napoca nu va fi înlăturată, în pofida lucrărilor de reamenajare a zonei - foto Agerpres
Patriarhul Daniel intervine oficial în cazul demolării Crucii de pe Cetățuie -  Monumentul Eroilor Neamului din Cluj-Napoca și dă asigurări ca acest lucru nu se va întâmpla.

Deputatul AUR de Mureș, Dan Tănasă, a sezizat zilele trecute Patriarhia Română solicitându-i Patriarhului Daniel să intervină astfel încât Crucea de pe Cetățuie din Cluj-Napoca să rămână la locul ei și să nu fie îndepărtată așa cum prevede proiectul de reabilitare a Dealului Cetățuii.

În urma interpelării deputatului de Mureș, PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin vicarul patriarhal arh. Paisie Teodorescu, a răspuns printr-o scrisoare oficială că s-a implicat în această problemă și a cerut IPS Andrei să reacționeze.

Patriarhul a inclus sintagma în textul oficial: ”în pofida lucrărilor de reamenajare a zonei, Crucea de pe Cetățuie nu va fi înlăturată”, scrie Napoca News.

Iată răspunsul PF Daniel, prin vicarul patriarhal arh. Paisie Teodorescu:

Citește și - De ce ar vrea Primăria Cluj să demoleze Crucea de pe Cetățuie - Monumentul Eroilor Neamului, emblemă a orașului / Update: Emil Boc, precizări

Crucea de pe Cetățuie, Monumentul Eroilor Neamului, inaugurat la 1 decembrie 1997, unul dintre punctele vizibile de pe Dealul Cetățuia din Cluj-Napoca, va fi demolată, conform planului de reamenajare a zonei. Primarul Emil Boc a venit, vineri, 9 septembrie 2022, cu precizări.

Update 9 septembrie 2022

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, vineri, că Monumentul Eroilor Neamului - Crucea de pe Cetățuie, nu va fi afectată și va rămâne la locul ei.

”Problema Crucii de pe Cetățuie nu este nouă. Încă din 2001 se solicită demolarea ei de către unii arhitecți sau comisii de specialitate. Acum există o propunere a celor care realizează proiectul de modernizare a Cetățuii de a fi mutată crucea de acolo. Lucrurile sunt foarte clare. Eu nu mă ating de simboluri, nu afectez semnificația lor. Cred că avem lucruri mai importante de făcut în orașul ăsta.”, a spus Emil Boc.

”Am o formație umanistă, cunosc semnificația și valoarea simbolurilor, că sunt istorice sau religioase. Ele nu trebuie tratate cu buldozerul sau din vechiul peniței unor specialiști într-un domeniu care nu are legătură nici cu istoria nici cu ADN-ul orașului. Zona Cetățuii va fi modernizată, dar fără să fie afectată Crucea, acest lucru să fie clar pentru toată lumea”, a declarat Emil Boc

Știrea inițială 8 septembrie 2022

Crucea de pe Cetățuie, Monumentul Eroilor Neamului, inaugurat la 1 decembrie 1997, unul dintre punctele vizibile de pe Dealul Cetățuia din Cluj-Napoca, va fi demolată, conform planului de reamenajare a zonei. 

Crucea de pe Cetățuie, Monumentul Eroilor Neamului, realizat de arhitectul Virgil Salvanu și inaugurat la 1 decembrie 1997, unul dintre punctele vizibile de pe Dealul Cetățuia din Cluj-Napoca, va fi demolată, conform planului de amenajare.

Motivul invocat de administrația locală ar fi că Monumentul nu își mai are loc în proiectul de reamenajare a ansamblului urban Cetățuia.

Crucea de pe Cetățuie - sfințită în urmă cu 25 de ani de către IPS Bartolomeu Anania 

Crucea de pe Cetățuie este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848-1849. Monumentul a fost dezvelit și sfințit la 1 decembrie 1997 de către mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Bartolomeu Anania și de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS George Guțiu, în timpul mandatului de primar al lui Gheorghe Funar.

Monumentul, realizat din piatră, bronz și inox, are o înălțime de aproape 23 m și o greutate de 60 de tone.

Crucea a fost ridicată în locul celei din lemn de stejar care a fost ridicată între 1936-1937 prin grija episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și a ministrului de atunci Valer Pop și care a fost dinamitată în 1948 din dispoziția comuniștilor.

Ce prevede proiectul de reabilitare a Cetățuii

Proiectul de amenajare prevede reabilitarea integrală a amplasamentului cu reconfigurarea sistemului de alei pietonale, refacerea și amplificarea măsurilor de stabilizare a versantului, restaurarea și punerea în valoare a monumentului Fortificației Vauban, păstrarea vegetației valoroase existente precum și realizarea de noi plantări pentru creșterea biodiversității arealului parcului, realizarea de zone de joacă și sport care să crească atractivitatea amplasamentului.

În incinta fortificației se propune amenajarea unei zone centrale pietonale cu suprafața de călcare din agregate stabilizate legate.

Valoarea totală estimată a investiției este de 180.144.275,82 lei + TVA, suma finală fiind de 206.472.421,66 lei, scrie Napoca News.

Calendarul lucrărilor

Într-un răspuns la o solicitare a Cluj24, Primăria Cluj-Napoca și reprezentanții asocierii care a câștigat prouiectul de reabilitare a Cetățuii -METAPOLIS ARCHITECTS, ATELIER MASS SI ANA-MARIA HORHAT, au oferit detalii privind calendarul estimativ al lucrărilor care este următorul:

”În prezent așteptăm derularea procedurilor de expropriere. Urmează finalizarea Planului Urbanistic Zonal, ce va fi predat în termen de 30 de zile de primirea ordinului de începere de la Municipiu. După aprobarea în Consiliul Local a Planului Urbanistic Zonal se va finaliza Documentația pentru Autorizarea executării lucrărilor (DTAC) în termen de maxim 120 zile. După eliberarea autorizației de construire se va finaliza Documentația Tehnică de Execuție în termen de maxim 120 zile.

Pe baza acesteia se va lansa licitația de execuție propriu zisă. Termenul estimate pentru realizarea lucrărilor de execuție este de 24 luni de la finalizarea licitației și primirea ordinului de începere de la municipiu”, se arată în informare.

Astfel, ”proiectul prevede înlăturarea ansamblu reprezentat din scările, soclul si construcția propriu-zisă a crucii, pentru restaurarea și punerea în valoare a bastionului Sud-Estic a Fortificației Vauban, actualmente ilizibil datorită acestei construcții”, informează sursa citată.

Crucea de pe Cetățuie a continuat o tradiție interbelică, când la dorința istoricilor clujeni români s-a amplasat o cruce pe Cetățuie, care a fost aruncată în aer de hortysti în toamna anului 1940, după Dictatul de la Viena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel